A kajak-kenusokon és az evezősökön spórolnak 140 milliárdot

Fotó: DPA / Nicole Becker

-

A költségcsökkentés jegyében nem építik meg az evezős és kajak-kenu pályára ígért úszó főlelátót, illetve a strandröplabda helyszínére is a tervezettnél kevesebb néző látogathat majd ki az augusztusi riói olimpián.


Az ötkarikás sportágakkal foglalkozó insidethegames honlap kiemelte, hogy a szervezők bejelentése szerint a Lagoa Rodrigo de Freitas evezős és kajak-kenu pályára megálmodott 4000 férőhelyes lelátó megspórolásával 2 milliárd realt (140,87 milliárd forint) takarítanak meg.


Storcz Botond (balra) vezetésével a magyar válogatott is kipróbálta néhány hónapja a helyszínt


A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) és a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) is szomorúan vette tudomásul a szervezők döntését. „Sokáig sok mindent ígértek nekünk – kommentálta a hírt Denis Oswald, a FISA tiszteletbeli elnöke. – Az a pálya már ötven éve létezik, kiváló helyen van, és mi csak nagyobb nézőteret szerettünk volna.”


A szennyezett víz is nagy probléma a térségben


A strandröplabdahelyszínnel kapcsolatban a szervezők egyelőre részleteket nem közöltek, csak annyit, hogy a tervezettnél kevesebb ülőhely lesz majd.

A házigazdák hosszú ideje küzdenek a költségek leszorításáért, elsősorban a brazil gazdaság rég nem látott, komoly recessziója miatt. A két helyszínt érintő, most bejelentett változtatások mellett a szervezőbizottság azt is jelezte, hogy az önkéntesek – már tavaly is 70 ezerről 60 ezerre csökkentett – létszámát tovább szűkítik, és jelenleg úgy számolnak, hogy 50 ezren dolgoznak majd a játékokon. Továbbá 5000 helyett 4000 autót használnak majd az olimpián és a paralimpián.