A júliusban megölt Cecil társa széttépett egy idegenvezetőt

Fotó: AFP / TONY KARUMBA

-

Hat külföldi turista és vezetőjük ment túl közel az oroszlánokhoz. Nxaha, a hím pedig visszafordult.


Az illetékes zimbabwei hatóság keddi közleménye szerint a 40 éves Quinn Swalest egy nyomjelzőt viselő, Nxaha nevű oroszlán tépte szét a Hwange Nemzeti Parkban.

Az idegenvezető hat külföldi turistát vezetett gyalogos szafarin, amikor egy oroszlánfalka friss nyomaira lett figyelmes, és úgy döntött, követik az állatokat. Amikor utolérték a két nőstényből, két hímből és két kölyökből álló csapatot, az állatok ellenségesek lettek. Swalesnek kezdetben sikerült elijesztenie őket, az egyik hím oroszlán azonban váratlanul visszafordult, rárontott, és leterítette a férfit, aki még aznap belehalt sérüléseibe. A hat turista egyike sem sérült meg.


Tragikus múlt

A halálos támadás abban a zimbabwei nemzeti parkban történt, amelynek közvetlen közelében júliusban egy amerikai fogorvos, Walter Palmer illegálisan végzett egy másik megjelölt oroszlánnal, Cecillel. A globális online felháborodást kiváltó eset után a zimbabwei hatóságok Palmer kiadatását kérték az Egyesült Államoktól, hogy az afrikai országban állíthassák bíróság elé.

A hivatalos adatok szerint Zimbabwéban mintegy 2000 oroszlán él. A Hwange Nemzeti Parkban élő, nyomkövetővel ellátott példányokat az Oxfordi Egyetem kutatói vizsgálják.