Józsefváros feljelenti a roma ellenállást

Forrás: Phiren Amenca

-

Az auschwitzi cigány láger rabjainak lázadására emlékező tüntetők megrongálták a Mátyás teret. Állítja a VIII. kerületi önkormányzat, amely feljelentést tesz a rongálás miatt. A szervezők szerint gyerekek rajzoltak, nem szándékosan okoztak kárt.


Feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a józsefvárosi önkormányzat a roma ellenállás nevű rendezvényen történtek miatt – értesült a VS.hu. Több európai városban, köztük Budapesten május 16-án tartották a roma ellenállás napját. A rendezvénnyel arra emlékeztek, hogy 1944. május 16-án Auschwitzban a cigány láger rabjai fellázadtak az SS-őrök ellen, akik gázkamrába akartak terelni őket. A budapesti megemlékezést a Phiren Amenca nevű roma szervezet szervezte.

A VIII. kerületi önkormányzat szerint a Mátyás téren a tüntetők festékszóróval megrongálták több helyen a járólapokat, a tér világítását biztosító oszlopokat. A festéket hagyományos nagynyomású vízsugárral nem tudták eltüntetni, csak speciális eljárással, úgynevezett homokfúvással lehet eltávolítani, ennek költsége több mint 100 ezer forint. Úgy tudjuk, a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat ezért ismeretlen személy ellen feljelentést kezdeményez rongálás gyanúja miatt.

„Roma származású önkormányzati képviselőként egyetértek azzal, hogy mindenki büszkén vállalja származását, azt azonban elítélem, hogy a véleménynyilvánítás során más közösségi értékek figyelmen kívül hagyásával kárt okoznak” – mondta Balogh István Szilveszter. A fideszes önkormányzati képviselő reméli, hogy a szervezők részt vesznek majd a károk helyreállításában.


A Mátyás tér a rendezvény után


A szervező Phiren Amenca lapunkkal azt közölte: az önkormányzat nem jelezte feléjük, hogy rongálás, károkozás történt volna a rendezvényükön, így a feljelentésről sem tudnak. A rendezvényük délután 4-től este fél 8-ig tartott, a zárókoncert után összetakarítottak, a színpadot a technikusok elbontották.

Elképzelhető, hogy a festék a rajzolás közben kiszóródott a földre. A rendezvényre kilátogató gyerekek a földön, papírra és lepedőre rajzoltak. Szándékos károkozás nem történhetett, mert a tevékenységet önkéntesek felügyelték – írták. Hozzátették azt is: az oszlopokra nem festettek.

A Phiren Amenca feleslegesnek tartja, hogy a kiszóródott festéknyomok miatt az önkormányzat jogi útra terelje az ügyet, önkéntesei „örömmel rászánnak egy délutánt ezek eltávolítására, amennyiben szükséges” – írták. „Az önkormányzattal fel fogjuk venni a kapcsolatot az ügyben, bízunk benne, hogy lelkesedéssel csatlakoznak majd hozzánk a Mátyás tér kicsinosításában" – fogalmazott a szervezet.