A jövőben szelfivel is fizethetünk?

Fotó: Wavebreak Media / Wavebreakmedia Ltd

-

A Mastercard által vizionált jövőben elfelejthetjük az azonosító jelszavakat és a PIN kódokat – minderre elég lesz egy szelfi.


A Mastercard egy olyan arcfelismerő rendszeren dolgozik, amely az online vásárlásoknál kiejtené a jelszavak szerepét, így könnyítve meg a folyamatot. Elég belenéznünk a telefonunk kamerájába, és már mehet is a vásárlás: nincs több elfelejtett jelszó, hiszen az arcunk mindig kéznél van.


„Azt hiszem, az új generációknak be fog jönni, hiszen egyébként is szeretnek szelfizni” – mondta Ajay Bhalla, a Mastercard biztonsági szakértője a CNN-nek.Az új technológia természetesen számos biztonsági kérdést vet fel, melyekre nem könnyű választ találni. Honnan tudja az applikáció, hogy tényleg a mi arcunkat látja-e, vagy csak egy elé tartott fotót? A Mastercard ezt azzal igyekszik orvosolni, hogy egy adott pillanatban pislogni kell az azonosításhoz, ám kis ügyességgel ezt is ki lehet játszani.


Az is problémát jelenthet, hogy ha a jelszavunkat lopják el, akkor azt bármikor lecserélhetjük – nem ennyire egyszerű a helyzet, ha az arcunk biometrikai adatai kerülnek illetéktelen kezekbe.

Szakértők szerint, ugyan komplikált, de a legbiztonságosabb módszer az arcfelismerés és a PIN kód együttes használata lenne. Mindkét technológiának megvannak a hiányosságai, ám együtt ragyogóan kiegészítik egymást.