A jövőben jobb lesz a szex

-


Jobb, szabadabb és biztonságosabb is lehet a szex a jövőben, állítja a Wall Street Journalben megjelent cikkében Dr. Laura Berman szex- és párkapcsolati terapeuta. Berman áttekinti, hogy a következő néhány évtizedben a technikai és tudományos fejlődés hatására hogyan változhat az emberek szexuális viselkedése, és arra jut, hogy a nemi identitás és a szexuális orientáció sokkal képlékenyebbé, rugalmasabbá válik, az élvezet pedig fokozódik, miközben a partnereknek már nem is feltétlenül kell fizikai kapcsolatba lépniük a szexhez, ami ezáltal sokkal biztonságosabb lehet, mint napjainkban.


Berman szerint akár már 10-15 év múlva létrehozhatnak olyan robotokat, amelyek hihetetlenül életszerűek és szexuális kapcsolatra alkalmasak, ugyanakkor az agy erogén zónáinak közvetlen stimulálásával még robotra sem lesz feltétlenül szükség, adott esetben egy egérkattintással is elérhető a kielégülés. A nő (Her) című filmben szereplő virtuális szerető megszületését is valószínűnek tartja.

A távkapcsolatok száma szerinte nagyon meg fog nőni, és a technikai újítások segítségével sokkal könnyebb lesz szexuális kapcsolatot létesíteni valakivel, aki akár több ezer kilométerre tartózkodik tőlünk. Sőt, az utódnemzéshez sem feltétlenül kell találkozni: elég ha a jövendő apa és anya is beküldi az ivarsejtjeit egy laborba, ahol megtörténik a megtermékenyítés.

A szerző szerint nagy változások várhatók a nők szexuális problémáinak kezelésében is: míg ma az USA-ban húsz különböző elfogadott gyógyszer van forgalomban férfiak szexuális zavarainak kezelésére, egy sincs, amely nők számára készült, de hamarosan olyan szerek készülhetnek majd, amelyek növelik a női orgazmus intenzitását vagy akár a G-pont méretét.

Berman ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy ezek a változások maguk után vonhatják a szexfüggőségben szenvedők számának növekedését és elmagányosíthatják az embereket, de ő ennek ellenére optimista, és úgy véli, mivel az embernek mindig igénye lesz arra, hogy intim, érzelmi kapcsolatba kerüljön másokkal, az újítások és a régi vágyak egyensúlyba kerülnek majd.