A jövő szupersztárjai döntőznek Nizzában

Fotó: AFP / TIZIANA FABI

-

A 22 éves osztrák Dominic Thiem (felső képünkön) és a 19 éves német Alexander Zverev játssza a nizzai nyílt teniszbajnokság fináléját szombaton. A szakértők egyöntetűen állítják, ők ketten lehetnek a Federer–Nadal–Djokovic-éra utáni tenisz legnagyobb sztárjai.


A nizzai torna első elődöntőjében Alexander Zverev a világranglistán jelenleg 28. portugál Joao Sousa ellen lépett pályára. A hórihorgas, 198 centiméter magas német kicsivel több mint két óra alatt, három szettben, 6:4, 4:6, 6:2-re nyert és jutott életében először ATP-versenyen döntőbe. Ellenfele a torna címvédője, Dominic Thiem lesz, aki az elődöntőben a hazai pályán teniszező Adrian Mannarino ellen nyert két sima szettben, 63 perc alatt 6:1, 6:3-ra.

Az általános vélekedés szerint Thiem és/vagy Zverev lehet a következő, már Djokovicék nélküli tenisz két nagy klasszisa. Thiem most még előrébb tart, jelenleg a tizenötödik a világranglistán, bárki ellen eséllyel lép pályára. Rafael Nadalt, a kilencszeres Roland Garros-győztes spanyol salakkirályt Buenos Airesben, a spanyol kedvenc borításán verte meg, múlt héten pedig Rómában lelépte Roger Federert is, igaz, a svájci klasszis nem volt százszázalékos fizikai állapotban.


Zverev és Federer


Zverev áprilisban lett 19 éves, napról napra fejlődik, nagy szervája folyamatos veszélyt jelent, hosszan játszik alapvonalról, viszont a sebességét és állóképességét még fokozni kell. Magassága ezáltal egyszerre előny és hátrány, de a szakértők türelmesek, és azt mondják, idővel Alexander Zverev világelső lehet. A nizzai tornán megmutatta, mit is várhatunk tőle: az egykori top 10-es Gilles Simon elleni negyeddöntőben meccslabdát hárított, majd a döntő szettben rövidítésben nyert.

Thiem hatodik tornagyőzelmére hajt, Zverevvel a profik között eddig egyszer találkozott: Münchenben az osztrák nyert három szettben.