A jövő hét elején földrengés lesz Dél-Kaliforniában

Fotó: Picasa

-

Sok kisebb előrengést regisztráltak.


Az Egyesült Államok geológiai figyelőszolgálata napokon belül várható nagy földrengésre figyelmeztet Kalifornia déli részén.

Nem csupán az országos geológiai figyelőszolgálat, hanem a Sürgősségi Ellátások Kaliforniai Hivatala (OES) is várható földrengésre figyelmeztette pénteken a helybéli lakosokat. A földrengés Los Angeles–San Bernardino–San Diego vonalában várható, előreláthatólag a jövő hét első felében.

Figyelmeztetéseiket a szeizmológusok a héten tapasztalt sok, kisebb földmozgásra alapozzák. Hétfőtől ugyanis több mint 140 kisebb földmozgás volt a térségben: ezek a Richter skála szerinti 1,4–4,3 erősségű mozgások voltak.


„Kalifornia a földrengések vidéke, fel kell készülnünk rá, nem szabad elaltatni az éberségünket”

– mondta Mark Ghilarducci, az OES igazgatója. A szakember mindazonáltal nem 7-es vagy ennél nagyobb erősségű földrengést tart valószínűnek.

A legutóbbi – 2,4-3,2-es erősségű – földmozgást csütörtökön észlelték a Szent András törésvonal mentén fekvő Salton-tó alatt. A Salton-tó (vagy Salton-tenger) Kalifornia legnagyobb tava, 69 méterrel a tengerszint alatt fekszik, sekélyes, zárt – azaz nincs lefolyása –, és sós vizű.