A Jobbikkal lesz meg a kormány kétharmada a rezsiharcban

Fotó: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

A Jobbik garantálja a kétharmados többséget a kormánynak a Brüsszel elleni rezsiharcban. Úgy tűnik, Németh Szilárd törvénymódosítása kedden megkapja a kellő többséget a parlamentben.


Január elsejétől a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke nem határozatban, hanem ismét rendeletben dönthet a szolgáltatók által fizetendő rendszerhasználati és egyéb díjak mértékéről. Az erről szóló, kétharmados többséget igénylő törvénymódosításról – amelyet a kormánypárti Németh Szilárd nyújtott be a parlamentnek – kedden szavaz az országgyűlés. A kormánykoalíciónak azonban ezúttal nem kell kudarctól tartania: a Jobbik támogatja az előterjesztést, így biztosított a szükséges szavazatszám a jogszabály elfogadásához.


Visszaadják a jogot

A módosítás érdekessége, hogy néhány hónappal korábban – 2016 nyár elején – ugyancsak fideszes előterjesztésre vonták meg azt a rendeletalkotási jogot a hivataltól, amelyet most visszaadnak az elnöknek. A huzavona a kormány rezsiharcának egyik sarokköve: a hivatali rendelettel szemben ugyanis a szolgáltatóknak nincs lehetőségük érdemi jogorvoslatra, szemben az elnöki határozattal, amely bíróságon megtámadható. Az Európai Bizottság – amelyhez áram- és gázszolgáltatók fordultak, sérelmezve a magyar jogszabályt – épp ezt kifogásolta, olyannyira, hogy kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen. A kormány ezt kívánta elhárítani azzal, hogy visszakozott a nyári módosítással.

November közepén azonban a rezsibiztos Németh újra beterjesztette az eredeti szabályozást. A Fidesz alelnöke a hétvégén már az Európai Bizottság múlt szerdai előterjesztéseivel indokolta a módosítás szükségességét. Mint korábban megírtuk: Brüsszel azt javasolja, hogy az unióban minden tagállam szüntesse meg a lakossági energia árának állami meghatározását. Németh szerint ez a javaslat – akkor is, ha öt év türelmi idővel fogadja el az Európai Parlament és az Európai Tanács – „kiverné az emberek kezéből” a rezsicsökkentés fenntarthatóságának lehetőségét. Németh annak ellenére hivatkozott a brüsszeli javaslatokra, hogy saját módosítását bő két héttel korábban nyújtotta be a parlamentnek.


Az MSZP frakciója nem fogja megszavazni a módosítást – közölte lapunkkal a párt képviselőcsoportja. Szerintük ugyanis az elnöki határozat épp olyan erős jogi szempontból, mint a rendelet – utóbbi azonban nincs összhangban az uniós joggal. Megjegyezték: az Európai Bizottság akár új eljárást is kezdhet emiatt Magyarország ellen, amelynek büntetés lehet a vége, azt pedig az adófizetők fogják kifizetni.


A Jobbik támogatja az előterjesztést

– mondta lapunknak Kepi Lajos, az ellenzéki párt szakpolitikusa. A Jobbik egyébként nyáron, az ezzel ellentétes tartalmú törvénymódosítás szavazásakor tartózkodott. Kepi azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy a kormány a rezsi ügyét politikai marketingre használja, és elemi érdeke, hogy a 2018-as választásokig megtartsa a jelenlegi szinten a lakossági energiaárakat – ám nem pártpolitikai megfontolások érvényesülnek ezzel kapcsolatban a Jobbik soraiban, ezért támogatják a Németh-féle javaslatot. Kepi szerint egyébként valószínű, hogy az Európai Unió különböző jogalkotási fórumai végül rábólintanak majd a bizottsági javaslatokra.

Megkerestük az Európai Bizottságot is: mit lépnek akkor, ha Budapest visszaállítja a korábban kifogásolt szabályozást? Válaszukban jelezték: a helyzetet csak azt követően értékelik, hogy a magyar parlament ténylegesen elfogadta a jogszabály-módosítást. Hozzátették: a Bizottság folyamatosan kapcsolatban van a magyar kormánnyal, azonban konkrét lépésekre csak az elfogadott jogszabály brüsszeli vizsgálata után kerülhet sor.