A volt Jobbik-alelnök késztetést érez, hogy Izraelben politikus legyen

Forrás: Fotó: Facebook/Szegedi Csanád

-

Izraeli állampolgárként harcolna a nemzetközi antiszemitizmus ellen Szegedi Csanád.


A Cionista Világszövetség múlt heti budapesti konferenciáján jelentette be Szegedi Csanád, hogy feleségével és két gyermekével együtt kivándorol Izraelbe – írja a Népszabadság a Jerusalem Post cikke alapján. Szegedi azt mondta, hogy „Izrael egy csodálatos ország, a zsidó létnek pedig sokkal több a pozitív, mint a negatív eleme. Azt hiszem, hogy az életében egyszer minden diaszpórában élő zsidó komolyan elgondolkodik a kivándorláson. Egy zsidó számára a legnagyobb ajándék Izrael Állam létezése, és a rémálom után, amelyet a családom a holokauszt alatt átélt, nagyon is része akarok lenni annak az álomnak, amelyet számunkra Izrael jelent.”

Szegedi azt mondta, visszafojtott lélegzettel várja, hogy izraeli állampolgárként harcolhasson a nemzetközi antiszemitizmus ellen. A kivándorlás után azonnal keres egy szervezetet, amelyben harcolhat a métely ellen. Azt még nem tudja, hogy beszáll-e az izraeli politikába, de a késztetés benne van.


Éles váltás

Szegedi 2012-ben állt elő azzal, hogy a dédapja Auschwitzban halt meg, a nagyanyja pedig kikeresztelkedett zsidó. Ez éles váltást jelentett az addigi politikusi karrierjében: a korábban antiszemita kiszólásairól ismert Szegedi ugyanis 2003-tól, az alapítástól kezdve tagja volt a Jobbiknak. 2006 és 2012 között alelnöke volt a pártnak, 2009 és 2014 között pedig EP-képviselője.

Jakov Hagoel, a Cionista Világszövetség szervezője üdvözölte Szegedi döntését a kivándorlásról. Más nem volt ilyen elnéző. Heisler András Mazsihisz-elnök nyíltan sérelmezte, hogy a budapesti konferencia másnapján egy olyan egykori politikust bíztak meg szekcióvezetéssel, akivel Izrael hivatalos képviselője sem volt hajlandó találkozni.