A Jobbik tovább erősödött a Tárki szerint

-


A Tárki április 16. és 23. között elvégzett reprezentatív felmérésének eredménye szerint a kormánypártok szavazótábora a januári 24 százalék után áprilisban 23 százalék volt, a pártválasztók körében 41-ről 38 százalékra csökkent.

A második legerősebb párt továbbra is a Jobbik, amelynek tábora a teljes népességen belül 12 százalékról 14 százalékra, a pártválasztók körében pedig 21-ről 24 százalékra nőtt január és április között.

Az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében 11-ről 10 százalékra csökkent, míg a pártválasztók között 19-ről 17 százalékra változott.

A Demokratikus Koalíció a teljes népességen belül januárban 6 százalékot, áprilisban 5 százalékot kapott, a pártválasztók körében 10 százalék után 9 százalékon áll. Az LMP mindkét hónapban 3 százalékos a teljes népesség és 5 százalékos a pártválasztók körében, míg az Együtt valamint a PM egyaránt 1-1 százalékot vonz mindkét választói csoportban.

A teljes választókorú népesség 40 százaléka nem tud vagy nem akar pártszimpátiával kapcsolatban válaszolni.

A parlamenti választást követő első felméréshez, vagyis 2014 májusához a Fidesz-KDNP tábora körülbelül harmadával csökkent, miközben 28 százalékról 34 százalékra nőtt az ellenzéki pártok együttes támogatottsága, ezen belül a Jobbik és a DK erősödött.