A Jobbik szavazói is támogatják az ellenzéki összefogást

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A baloldali és liberális szavazók harmada szerint a Jobbikkal is együtt kell működni. Ráadásul a Jobbik szavazóinak fele is úgy gondolja: a pártnak célszerű lenne együttműködni a baloldallal. A Republikon Intézet kutatása szerint 40 százalékuk szerint Gyurcsány Ferencre is szükség van a kormányváltáshoz.


Alig öt hónappal a parlamenti választás előtt a baloldali és liberális szavazók négyötöde valamilyen együttműködést szeretne az ellenzéki pártok között. 41 százalékuk szerint közös listára lenne szükség az ellenzéki oldalon, 39 százalékuk viszont úgy gondolja, hogy a közös lista nem fontos, a lényeg, hogy a választókerületekben csak egy ellenzéki jelölt legyen. Tizennégy százalék szerint sem közös listára, sem közös jelöltekre nincs szükség – írja a 24.hu.

A lapnak a Republikon Intézet készített közvélemény-kutatást. Eszerint a választók csaknem negyede (23 százaléka) vágyik baloldali, liberális kormányra. Ez kevesebb, mint a Fidesz-KDNP-kormánnyal szimpatizálók 40 százalékos aránya, de több, mint azoké, akik a Jobbikot juttatnák kormányra (13 százalék). A megkérdezettek 23 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A Jobbik-szavazók között a fenti kérdésnél azok kerültek relatív többségbe – 40 százaléknyian voltak –, akik választókerületenként egy ellenzéki jelöltet szeretnének a Fidesszel szemben. 29 százalékuk nem kér az összefogásból, ugyanakkor 22 százalék szerint a közös lista lenne a megoldás.Mind a baloldali és liberális szavazóknál, mind a Jobbikosoknál azok voltak a legtöbben, akik szerint az összes ellenzéki párt együttműködésére szükség van. A Jobbik-szimpatizánsok fele (49 százaléka) így gondolja, míg a baloldali, liberális választók egyharmada terjesztené ki az összefogást a Jobbikra is.

A baloldali pártok szavazói között csaknem azonos volt azok aránya, akik szerint nem reális a baloldal és a Jobbik együttműködése (24 százalék), illetve azoké, akik az új baloldali pártok összefogását, illetve a régi pártok közös munkáját látnák célszerűnek (ez felel meg az Együtt által szorgalmazott Új pólus-elképzelésnek, ezt 23 százalék osztja).

Azt, hogy minden párt külön induljon, a baloldaliak és liberálisok 13 százaléka, míg a jobbikosok 24 százaléka gondolja jónak.Gyurcsány Ferenc továbbra is az egyik legnépszerűtlenebb politikus. A baloldali és liberális választók 19 százaléka úgy gondolja, részvétele csak ártana a pártok közötti együttműködésnek, 72 százalék szerint viszont Gyurcsánynak helye van az ellenzéki együttműködésben.

A jobbikosok többsége (56 százalék) is elutasítja Gyurcsányt, de 38 százalékuk elismeri, hogy a DK-szavazóknak fontos a jelenléte, ezért a kormányváltás érdekében neki is szerepet kellene kapnia.