A Jobbik sem tarthat népszavazást

-

A külföldiek földvásárlását tiltották volna meg, de beelőzték a pártot, ezért a Nemzeti Választási Bizottság megtagadta a népszavazási kérdés hitelesítését.


A Jobbik országgyűlési képviselője, Magyar Zoltán március 9-én nyújtotta be népszavazási kérdést, amely úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amelyben felkéri a Kormányt uniós csatlakozási szerződésünk módosításának kezdeményezésére annak érdekében, hogy magyar termőföld tulajdonjogát - a Magyar Állam, az önkormányzatok és az egyházak kivételével - csak belföldi magyar állampolgárok szerezhessék meg?"

A Nemzeti Választási Bizottság a párhuzamossági moratórium miatt nem hitelesítette az ívet, ugyanis néhány perccel korábban ugyanis már megtagadta egy, az Európai Unióból kilépést célzó kezdeményezés hitelesítését. Azt Halász József nyújtotta be, aki egyszerűen annyit kérdezett volna, „Akarja-e, hogy a Magyar Országgyűlés kezdeményezze Magyarország kilépését az Európai Unióból?”

Bár Halász kérdése nem a földről szól, mivel mindkettő az uniós csatlakozási szerződésre vonatkozik, azonos tárgykörűnek tekinthető. Ráadásul a kérdés nemzetközi szerződésbe ütközik, amiben eleve nem lehet népszavazást tartani.

Hiába ugyanúgy a párhuzamossági moratórium az érv, mint a vasárnapi zárvatartásos kérdéseknél, a körülmények nem ugyanazok, Halász ugyanis két nappal Magyar Zoltán előtt adta be a kérdését.