A Jobbik nem fizet és folytatja a gyűjtést

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Vona szerint indulni akarnak a választásokon, nincs idő új pártot alapítani.


A Jobbik önként nem fogja kifizetni az Állami Számvevőszék által kiszabott 331 millió forintos bírságot – mondta Vona Gábor. A pártelnök szerint az ÁSZ-nak 15 napja van, hogy visszatérjen a törvényesség talajára, amit maga hagyott el, és megszüntesse az "ezer sebből vérző, alkotmányellenes eljárást". Ha nem így történik, akkor kimondható, hogy megvalósult Magyarországon a diktatúra – mondta Vona.

Egy ilyen súlyú ügyről a sajtóból értesültek, a hivatalos postai értesítést csak kedden kapták meg a határozatról. Szerinte a Jobbiknak nem a számvevőszékkel van vitája, hanem a Fidesszel, és az egész ügy mögött Orbán Viktor áll. A kormányfőt korrupt zsarnoknak nevezte, aki nem képes sportszerűen küzdeni és vitára kiállni.

A Jobbik folytatja a pénzgyűjtést, mert a párt indulna a parlamenti választásokon. Vona azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy az eljárás végén a Jobbik vezetőit börtönbe zárják, mert pártelnökként felel a párt gazdálkodásáért. Szerinte a választás tétje, hogy ő vagy Orbán Viktor kerül börtönbe.

Az első negyedéves állami támogatás – mintegy 111 millió forint – már megérkezett a párt számlájára, a gyűjtésből eddig 54,5 millió forint folyt be. Vona úgy tudja, hogy egy esetleges behajtás az állami kampánytámogatást nem érintené.

Vona azt mondta, hogy elsősorban nemzetközi jogi fórumokon keresnek jogorvoslati lehetőséget, de a hazai lehetőségeket is vizsgálják. Abban nem gondolkodnak, hogy új pártot alapítsanak, szerinte a következő három hónapban azt nem lehetne végigvinni.


Bozsik kampányol

A Jobbik Bozsik József korábbi fogathajtó szövetségi kapitányt és többszörös magyar bajnokot indítja Pest megye 9. számú körzetében. Vele szemben az egyéni mandátum megszerzését fogalmazta meg célként, és olyan felkészült, erős jelöltként jellemezte, akiben van emberség.

Bozsik azt mondta, hogy Nagykátán és környékén nem valósultak meg az ígért fejlesztések, és ha most elkezdené a munkát és tízszer annyit csinálna, mint a térség fideszes képviselője, Czerván György, az is kevés lenne.

A jelölt egy hete megkezdte kampányát, a standokon az európai bérunió mellett ahhoz gyűjt aláírásokat, hogy a környékbeli polgármesterek számoljanak el egy több milliárdos csatornaberuházás költségeivel.