A Jobbik meghekkelte Kövér Lászlót

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Aligha lesz új dobása a pártnak, miután a házelnököt kicselezve homofób képet is kiállított a Képviselői Irodaházban. A rajzot egy jobbikos készítette, a párt szerint az nem homofób, csak az ideális, konzervatív modell mellett foglal állást.


Bár Kövér László házelnök hagyta jóvá a jobbikos kiállítást a Képviselői Irodaházban, az országgyűlés hivatalának működésére rálátó forrásunk szerint az elnök előzetesen nem látta, mit engedélyezett. Állítólag úgy gondolta, miután tavaly is volt már ilyen, és abból nem lett botrány, így mehet ez is.

„Átküldtek egy linket, hogy többek között ezek a képek lesznek. A homofób kép persze nem volt köztük” – mondta forrásunk. Magát a kiállítást pedig már soha nem szokta megnézni Kövér, ebben az esetben már csak azért sem, mert Délkelet-Ázsiában van.

A Jobbik megkeresésünkre elismerte, hogy Kövér László nem tudhatta pontosan, mit akarnak kiállítani. „Általános engedélyt kértünk a kiállítás tartására. Nem volt igény az Országház vezetése részéről a képek egyenkénti engedélyeztetésére.”A botrányt kirobbantó képet Csuka Zsófia készítette. Most már biztos, nemcsak névazonosságról, hanem valóban az Ifjúsági Tagozat (IT) Országos Hivatalának munkatársáról, az IT Etikai Bizottságának tagjáról van szó.


Ő egyébként arról híresült el korábban, hogy a Pető Intézetben dolgozik, és meghívta oda a Jobbik IT önkénteseit, akik népdalokkal és népmesékkel szórakoztatták a gyerekeket. A gond csak az, hogy politikai pártokhoz kötődő szervezetek nem jelenhetnek meg oktatási intézményekben. Erről bővebben itt írtunk.

A többi kiállított képet „nem kizárólag” jobbikosok készítették – közölte érdeklődésünkre a párt sajtóosztálya. „Ez egy országosan meghirdetett pályázat volt, amire érkeztek a Jobbik IT tagjaitól és szimpatizánsaitól is pályamunkák, mindkét csoportból díjaztak műveket.”

Az első 20 művet állították ki, a pályázati kiírásban megfogalmazott szempontok alapján döntöttek – írta a párt.A Jobbik szerint a botrányt kiváltó kép egyáltalán nem homofób,


hanem a Jobbik és a magyar társadalom konzervatív értékrendjének megfelelő, a gyermekek számára is ideális heteroszexuális család mellett foglal állást.

A pályázat témája „a kortárs negatív világfolyamatok, az elértéktelenedés, a gyökérvesztés, a devianciák megállítása, e problémákra való rávilágítás volt. Jelentőségüknél fogva gondoljuk úgy, hogy helye van a Képviselői Irodaházban is az ilyen fontos kérdéseket boncoló alkotásoknak” – véli a Jobbik.


Az MSZP-t nem érdekli, mikor értesült Kövér a képekről: a botrányt kirobbantó Bárány Balázs, a párt elnökségi tagja azt mondta, miután kiderült, mi van a képen, leszedethette volna.

„Így legalább kiderült, milyen stílust és hangnemet enged meg magának az Országgyűlés Hivatala és Kövér László.”

Kérdésünkre, hogy az MSZP tervez-e lépéseket, Bárány Balázs azt mondta, amit politikusként tenni tudott az ügyben, azt megtette, felhívta a figyelmet arra, hova jutott a közbeszéd Magyarországon. „20 éve ez lett volna a legnagyobb közbotrány, most meg 100 emberből 98 elmegy mellette”.


Patthelyzet

„Ilyenkor, ha a házelnök engedélyezte a kiállítást, akkor az Országgyűlés Hivatala nem tud mit csinálni, le nem szedhetik, csak ha ő szól. Számára pedig ez egy sakk-matt helyzet: ha leszedeti, rá lehet fogni, hogy sajtónyomásra cselekszik, ha meg nem lép semmit, akkor támogatja a homofóbokat” – mondta országgyűlési forrásunk arra, leveszik-e a képeket.

A kiállítás – jelen állás szerint – péntekig marad. Ugyanakkor forrásunk szerint aligha valószínű, hogy a Jobbiknak még egyszer engedélyezni fog ilyen kiállítást Kövér László.

Az Irodaházban évente 1-2 kiállítás van, botrány még nem volt.