Alkotmánymódosítással oldaná meg a Jobbik a népszavazásos dilemmát

-

Az ellenzéki párt szerint ők nem Orbánt segítik, mikor módosítanák az Alaptörvényt bevándorlásügyben.


A Hvg.hu szúrta ki elsőként, hogy a Jobbik már kedden benyújtott egy olyan alaptörvény-módosítást (itt lehet elérni), amely lehetővé tenné Orbán Viktor szerdán bejelentett bevándorlási kvótás népszavazását. (Később kiderült, a Fidesz szerint módosítás nélkül is megáll a kérdésük, amelyen heteket dolgoztak.)


A szerdai bejelentés szerint a kormány benyújt egy népszavazási kérdést azzal a szöveggel, hogy „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”.

Az alaptörvény szerint nem lehet népszavazást tartani „nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről”, (erről a problémáról korábban itt írtunk) a jobbikos Vona Gábor, Apáti István és Z. Kárpát Dániel által kedden benyújtott alaptörvény-módosítási javaslat ezt kiegészítené azzal, hogy "kivéve, ha a népszavazás Magyarország bevándorlási politikáját érintené vagy olyan döntéssel kapcsolatos, amely erre érdemi kihatással van".

A Jobbik kedden azzal indokolta a beadványát, hogy „a lehetőség fenntartása indokolt” a bevándorlási népszavazás megtartására, és mivel a bevándorlás „akár 100 évre is kihatással lehet hazánk jövőjére, így a kérdésnek az alaptörvényi szinten való rendezése indokolt és szükséges”.

Az ellenzéki párt már szeptemberben is népszavazást akart a kérdésről, a hasonló tárgyú alkotmánymódosításukat azonban nem tárgyalta a Parlament.