A Jobbik lassan a falvakból is kiveri a Fideszt

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Az MSZP Ajka mellett csupán egy faluban tudott győzni. A Jobbik megnyerte a fő csatateret, Tapolcát, a falvakban pedig jobban szerepelt, mint a Fidesz. Két településen patthelyzet alakult ki. A tapolcai választás eredményei között bogarásztunk.


A vasárnapi tapolcai időközi országgyűlési választás eredménye alig okozott meglepetést. Legalábbis abban az értelemben, hogy a pártok a saját fellegváruknak számító körzetekben szerepeltek kiemelkedően jól, itt a versenytársaknak esélyük sem volt.

Ennek megfelelően Ajkát könnyűszerrel hozta az MSZP, Tapolcán tarolt a Jobbik, Sümeget simán behúzta a Fidesz. A szavazóköri eredményeket átböngészve a Jobbik felé az billentette el a mérleget, hogy a párt jobban szerepelt a kis falvakban, mint a Fidesz.

A szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján a jobbikos Rig Lajos 35,27 a fideszes Fenyvesi Zoltán 34,38 az MSZP-DK jelöltjeként Pad Ferenc 26,27 százalékot kapott. A Jobbik 261 szavazattal előzte a Fideszt. Végeredmény napok múlva várható, egyelőre nem összesítették annak a szavazókörnek (tapolcai 6-os) az eredményeit, ahova a külföldön leadott szavazatok érkeznek.

A választókerület döntő csatája Tapolcán zajlott, a pártok itt mozgósítottak a legjobban, erre utal, hogy a választási részvétel itt volt a legmagasabb, fél hatkor 48,5 százalék. A városban az őszi önkormányzati választásokon a Jobbik győzött, a párt megismételte a diadalt.

Tapolca város 15 szavazóköre közül 14-ben összesítették az eredményeket, mindben a Jobbik győzött. Sőt, a radikális párt a legtöbb szavazókörben közel kétszer annyi voksot kapott, mint a második helyen álló párt. Fölényét mutatják az összesített eredmények is: a városban a Jobbik 3680, a Fidesz 1773, a baloldal mindössze 978 szavazatot kapott.

A Jobbik ugyancsak jól szerepelt a kisebb településeken, összesen harminc helyen győzött, köztük Badacsonytomajon, Nyirádon, Szigligeten, míg a Fidesz csak 24 kisebb települést (Balatonederics, Csabrendek, Nagyvázsony) tudott behúzni.

A Fidesz Sümegen viszont a település mind a hét szavazókörét megnyerte. A városban a Fidesz szinte annyi szavazatot kapott, mint a Jobbik és az MSZP együtt: a Fideszre 1056-an, a Jobbik 536-an, az MSZP 478-en voksoltak.

Ajkán az MSZP 22 szavazókört megnyert, a Fidesznek ez 7-ben sikerült, a Jobbik egyikben sem tudott győzni. A városban az MSZP 4313, a Fidesz 3293, a Jobbik 1585 szavazatot kapott. Ajkán kívül az MSZP-nek csak egy faluban, Megyerben nyert.

Két faluban is döntetlen lett az eredmény: Öcsön a Fidesz-Jobbik is 25-25 szavazatot kapott, Zalameggyesen pedig MSZP-re és a Fideszre 6-6-an szavaztak.