A Jobbik követelt, a rendőrség lépett: menekültek zaklattak

-

A köztévé beszámolója szerint garázdaság miatt keresnek egy szomáliai férfit. Pénteken a Jobbik követelt intézkedést a belügyminisztertől.


Menekültek zaklatták február végén egy vonat utasait és kalauznőjét a budapesti Déli pályaudvaron, a rendőrség az eset miatt egy 24 éves szomáliai férfit keres garázdaság miatt - közölte az M1 aktuális csatorna híradója. Elhangzott: február 28-án "négy-öt, észak-afrikai kinézetű migráns" szállt fel a Győrbe induló vonatra, ahol hangoskodtak, sértegették az utasokat, akik közül két nőt szóban és fizikailag is zaklattak.

"Amikor a kalauznő megpróbálta rendreutasítani őket, őt is inzultálták" - számolt be a csatorna, hozzátéve, a fiatal jegyvizsgáló menekülni akart, de elállták az útját és közben szóban és tettleg is megalázták. Az M1 úgy tudja az esetnek több szemtanúja is volt, és a történteket a kocsiban lévő biztonsági kamera is rögzítette.

Elhangzott az is, hogy a rendőröknek később sikerült azonosítani a csoport tagjait. Kiderült, hogy az utasokat és a kalauznőt zaklató migránsok valamennyien a bicskei befogadóállomás lakói, akik ellen már korábban idegenrendészeti eljárás indult.

A rendőrség arról tájékoztatta az M1-et, hogy az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) garázdaság miatt büntetőeljárást indított a csoport hangadója, Mohamed Ahmed Mohamed 24 éves szomáliai állampolgár ellen. A rendőrség a férfi ellen március 2-án elfogatóparancsot adott ki, továbbá vizsgálja, hogy a szomáliai férfi nem gyanúsítható-e közfeladatot ellátó személy elleni erőszak vagy személyi szabadság megsértése bűntettével.

A Jobbik pénteken felszólította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy szerezzen érvényt a hatályos jogszabályoknak, "amelyek – még egyelőre – a bevándorlókra is vonatkoznak!" - szólt a közlemény. Schneider Tamás alelnök arra kérte a minisztert, hogy intézkedjen a történtek "legalább utólagos, teljes körű kivizsgálása iránt, beleértve a MÁV birtokában lévő videofelvételek beszerzését és kielemzését, a szemtanúk beazonosítását és tanúként történő kihallgatását, végül az érintettek felelősségre vonását és az ügy eltussolása helyett a sajtó tájékoztatását!".