A Jobbik EP-listáján is lesz felvidéki magyar

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Nemcsak a Fidesz, hanem a Jobbik EP-listájára is került külhoni magyar: Popély László történész a 11. helyet kapta. Az MKP magyarázatot vár tőle.


A Fidesz után a Jobbik is teret ad EP-listáján a külhoni magyaroknak: mindkét párt küldene felvidéki magyart az Európai Parlamentbe. A Fidesz hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy EP-listájának 21. helyén a Rákóczi Szövetséggel és a Jobbik Ifjúsági Tagozatával jó viszonyt ápoló Gubík Lászlót, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnökét indítja. Csütörtökön a Jobbik is reagált: a pozsonyi Új Szó azt írja, hogy Popély Gyulát indítja a radikális párt az EP-választáson, listájuk 11. helyét kapta az MKP-közeli történészt. Popély a Magyar Közösség Pártja párkányi alapszervezetének tagja; ezzel kapcsolatban a párt sajtótitkára Fiala Ilona a lapnak elmondta: nem volt tudomásuk arról, hogy a tanári és történészi munkásságáról ismert Popély elfogadta a Jobbik jelölését. Popély döntése ellentétes az MKP alapszabályzatával. „Ennek megfelelően az MKP várja Popély Gyula további lépését a párkányi helyi szervezetben betöltött tagságával kapcsolatban.” A Jobbik 36 fős listájának 11. helye jó eséllyel nem lesz befutó pozíció, 2009-ben három képviselőt juttattak be. Ha kétszer annyian szavaznak a Jobbikra most, mint akkor, a felvidéki politikusnak akkor sincs esélye az EP-ben politizálni jobbikos színekben – írja a lap. A magyar radikális párt listáját egyébként ezúttal is Morvai Krisztina vezeti.


Szájer: EP-lista az Illyés Gyula-i ötágú síp jegyében

A Fidesz nemcsak felvidéki, hanem kárpátaljai, vajdasági és erdélyi jelöltet is indít, illetve a diaszpóra is képviseltetni fogja magát a párt EP-listáján. Ezzel kapcsolatosan Szájer József, a Fidesz első számú Európa-politikusa azt mondta a Heti Válasznak:
(A Fideszé) „olyan nemzeti lista, amelyen az Illyés Gyula-i ötágú síp mindegyike jelen van – azoknak a nemzetrészeknek is biztosítjuk a képviseletét, amelyek EU-n kívüli államokban élnek.”
A Fidesz EP-listáját Pelczné Gáll Ildikó vezeti, a lista további tagjairól, valamint a lemaradókról itt írtunk korábban.