A Jobbik elindítja a saját nemzeti konzultációját

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-


Vona Gábor szombat délután Budaörsön évértékelő beszédet tartott, melynek során a Jobbik elnök-frakcióvezetője kijelentette, pártjának már most el kell kezdenie a gyakorlati kormányzást bizonyos területeken.

Azt mondta: vannak olyan társadalmi és politikai feladatok, amelyeket az ellenzéknek kell elvégeznie, ha a kormány nem teszi, vagy szembemegy a felelősséggel. Ezek közé sorolta a társadalom szétszakítottságának, megosztottságának enyhítését, a legsúlyosabb állapotban lévő ágazatok felkarolását, illetve azt, hogy tenni kell valamit a politikai kultúra "vészes elaljasulása" ellen. Utóbbival kapcsolatban megnevezte Habony Árpádot és G. Fodor Gábort, akikhez képest szerinte "a meztelencsiga az gerinces állat, vagy mondjuk Machiavelli egy romantikus tinilány". Kifejtette, attól tart, hogy ez a jelenség átszivárog a társadalomba. "Fel kell mutatni egy nívót, ami alá nem szabad menni". Úgy véli, a Jobbiknak "ezeken a területeken ellenzékből kell elvállalnia a kormányzás felelősségét".

2016 fő feladatának a "valódi nemzeti konzultáció" elindítását nevezte, és közölte, hogy a korrupcióról, az egészségügy és az oktatás helyzetéről szeretnének konzultációt, a civilek, a szakmai és az érdekképviseletek bevonásával. Úgy véli, velük összefogva meghátrálásra lehet kényszeríteni a kormányt. Elmondta azt is, hogy hétfőtől ezen dolgoznak, személyesen készíti elő a konzultációt és minden megyeszékhelyre ellátogat.