A Jobbik a csíkos szöcskeegerekért is aggódik

Fotó: Flickr / Cserkész Tamás

-

Szaporodnak a hazai farkasok, a vidrákat elütik, a szöcskeegérről többet tudunk, mint valaha. A kormány földikutya-védelmi szakértői csoportot működtet. A védett emlősökről egy jobbikos képviselő faggatta Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert.


Hét írásbeli kérdést is feltett a jobbikos Magyar Zoltán, amelyben azt tudakolja: “Milyen lépéseket tesz a Kormány a hazánkban élő, fokozottan védett emlősök fennmaradása érdekében?” A politikus külön-külön rákérdezett a denevérek, az északi pockok, az északi földikutyák, a közönséges – Aggtelek környékén éppen a minap lencsevégre kapott – farkasok, a vidrák, a csíkos szöcskeegerek és a hiúzok helyzetére.

A kérdéseket Fazekas Sándor válaszolta meg, a földművelésügyi miniszter ezeket azzal a fordulattal indította: „Messzemenően osztom aggodalmát a drasztikusan megcsappant egyedszámú, ritka emlősfajok hazai állományaival kapcsolatban és egyetértek a fokozott figyelem és védettség szükségességével”.

Az északi pockokról Fazekas például azt írta:


A 2006-ig, majd a 2012-ig szóló időszakról készült jelentéseket összehasonlítva megállapítható, hogy az északi pocok természetvédelmi helyzetében nem történt változás.

A válaszból kiderül az is, hogy az északi pockok vízparton élnek és nagyon érzékenyek az élőhelyük minőségére. A vízszint csökkenése, valamint növekedése is az állomány elvándorlásához, vagy akár pusztulásához vezethet.

A földikutyák esetén Fazekas megemlíti, hogy felismerték a faj kiemelt értékét, ezért


a Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkárság a tudományos élet, civil szervezetek, az érintett nemzeti park igazgatóságok és a minisztérium képviselőiből álló Földikutya-védelmi Szakértői Csoportot működtet.

A csoport a katasztrófahelyzetek esetére áttelepítési terveket is kidolgozott.

A farkasról Fazekas megjegyzi, hogy “a faj hazánkban csak igen kis egyedszámban van jelen”, az utóbbi években a populáció lassú növekedésnek indult. „A szaporodó családok jelenléte szintén a farkas hazai stabil megtelepedése felé mutat” - írja a miniszter.


A vidra természetvédelmi helyzetére súlyos veszélyt jelentenek az utakon történő gázolások. Ezek elkerülése érdekében európai uniós forrásokat mozgósítottunk többek között a vidra számára is megfelelő átjárók kiépítésének érdekében

- fogalmaz Fazekas.

A szöcskeegérről az elmúlt években sokat tudtunk meg - büszkélkedett a miniszter.


A több évtizeden keresztül rejtőzködő faj életjeleit korábban csak közvetett eredmények, bagolyköpet-vizsgálatok erősítették meg, mára már néhány, kis egyedszámú állomány a befogásos vizsgálatokból is ismert hazánkban.