A jó tanár nem hord minit és nem cigizik

-

Készül az új etikai kódex, komoly dresszkóddal és egyéb előírásokkal.


A most készülő etikai kódex szerint egy jó pedagógus „kerüli a szenvedélybetegségek kialakulását, ennek veszélye esetén azonnali segítséget kér”, valamint „külső megjelenésével is kifejezi hivatása rangját" - hangzott el az RTL Híradóban. Utóbbival kapcsolatban a tervezetet kidolgozó Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter azt mondta,


az a lényeg, hogy a tanárok öltözéke ne vonja el a diákok figyelmét. Van már az a szoknyaméret, ami már nem felel meg az iskolában, és az sem jó, ha a férfiak térdnadrágban tanítanak.

Káros szenvedély miatt nem rúgnak ki senkit - ígéri Horváth, csak arról van szó, ha észreveszi magán a tanár, hogy kezd nála kialakulni valamilyen szenvedélybetegség, kérjen segítséget, és ne vigye be a problémát az iskolába, ugyanis a szenvedélybetegség szerinte rányomja a bélyegét a tanításra is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László tiltakozik, szerinte sok előírást nem lehet értelmezni, az pedig nem várható el egy tanártól, hogy 40 fokban is nyakig begombolva járjon. Szerinte nem kell dresszkód, de ha lesz, adjanak hozzá ruhapénzt is.