A jó kezdés ellenére csak hetedik lett Kővágó

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Kővágó Zoltán hetedik lett diszkoszvetésben a riói olimpia szombati versenynapján.


Az athéni olimpián ezüstérmes magyar atléta a hatodik dobó volt a sorban, előtte a pekingi bajnok Gerd Kanter adta meg a verseny alaphangját egy 65,10 méteres dobással. A 37 éves Kővágó kicsit feszültnek tűnt a dobókörben, ám kísérletén ez nem látszott, 64,50 métert ért el, amivel ekkor második volt, hátra volt még viszont a német Daniel Jasinski, majd a sorozat záróembereként a nagy esélyes, világbajnok lengyel Piotr Malachowski. Előbbi aztán 65,77-tel nemcsak a magyart, hanem Kantert is megelőzte, de a lengyel óriási, 67,32-es kísérletével őt is maga mögé utasította.


A második körben a német Christoph Harting villant, és „dobta fel magát” a második pozícióba (66,34 m), a többiek nem tudtak javítani, vagy rontottak. Ez utóbbiak közé tartozott az ekkor ötödik Kővágó is, akinek hiába szállt a diszkosza 66 méter környékére, a nagy lendület miatt kilépett.

A nyolcra szűkítés előtti utolsó kanyarban Kővágó érvényeset dobott, ám legjobbjától elmaradt (62,98 m), Jasinski ugyanakkor megerősítette harmadik helyét (66,08 m), míg Malachowski az első pozícióját (67,55 m).

A záró három sorozatban az első nyolc folytathatta a harmadik körben elfoglalt helyüknek megfelelően, fordított sorrendben. Kővágó ötödik helyen állt 1,39 méterre a dobogótól –, így negyedikként következett, és hosszú koncentrálás után indította meg a mozgást, ám a diszkosz túl alacsonyan szállt, ezért nem is mérette le dobását. Hátránya ugyanakkor nem nőtt az előtte állókhoz képest, mivel a negyedik dobása senkinek sem sikerült igazán.


Kővágó elfáradt a végére


A finálé magyar korelnöke fáradni látszott, a rontott negyedik dobása után az ötödik még rosszabb volt, így hiába nem nőtt a hátránya ekkor sem, a hatodik széria előtt nem sok jel utalt arra, hogy esélye lehet a dobogóra.

Az utolsó kör aztán Kővágó szempontjából nagyon rosszul kezdődött, előbb az addig nyolcadik osztrák Lukas Weisshaidinger került éppen elé (64,98 m), majd a hatodik észt Martin Kupper „dobta fel magát” a második helyre (66,58 m), Kővágót pedig le a hetedikre. A tapasztalt magyar rögtön ezután következett, és ekkor a korábbi kettőnél lényegesen messzebbre szállt a diszkosza, de egyrészt 62-63 méter körül leesett, másrészt pedig kilépett a dobásból, így meg kellett elégednie a hetedik pozícióval.

A verseny utolsó sorozata fantasztikus dobásokat tartogatott, és Malachowski drámáját: előbb Jasinski került 67,05-tel a második helyre, majd az ekkor már csak negyedik honfitársa, Harting vetett óriásit, a kétkilós szer alig akart földet érni, és végül 68,37-nél landolt, ami egyéni csúcsot, és – mint később kiderült – aranyérmet ért számára, mert a világbajnok lengyel nem tudott válaszolni.


Eredmény

férfi diszkosz, olimpiai bajnok:


Christoph Harting (Németország) 68,37 m
2. Piotr Malachowski (Lengyelország) 67,55
3. Daniel Jasinski (Németország) 67,05
...7. KŐVÁGÓ ZOLTÁN 64,50