A jemeni nagykövetségét bombázták Irán szerint, de ennek nincs nyoma

-

Teherán azzal vádolta meg csütörtökön Szaúd-Arábiát, hogy a jemeni lázadókat támadó harci gépei szándékosan csapást mértek Irán szanaa-i nagykövetségének épületére. A Szaúd-Arábia vezette arab koalíció este visszautasította a vádat.


„Szaúd-Arábia ezzel a szándékos akcióval megsértett minden olyan nemzetközi egyezményt, amely a diplomáciai képviseletének védelmére vonatkozik. Az Iráni Iszlám Köztársaság fenntartja magának a jogot, hogy megvédje magát ebben az ügyben” – jelentette ki a teheráni külügyminisztérium szóvivője azután, hogy Irán jemeni nagykövetségének bombázásával vádolta meg Szaúd-Arábiát.

A szaúdi vezetésű koalíció azt mondta, hogy kivizsgálják a szerda éjjeli esetet.

A Reuters azonban közölte, hogy helyi lakosok nem látnak semmilyen kárt az iráni nagykövetségi épületben, amely Szanaa főváros Hadda kerületében van. Nem sokkal később az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy helyszíni tudósítójuk felkereste a nagykövetséget, de nem látott károkat az épületben.

Az arab koalíció csütörtök esti közleményében ezután visszautasította Teherán állítását a nagykövetséget ért légicsapásról.

Az iráni állami tévé közben arról számolt be, hogy Teherán betiltotta minden szaúdi áru importját, miután Szaúd-Arábia megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. Irán évente 17 milliárd forint értékű árut – főleg csomagolóanyagokat és textíliát – importál Szaúd-Arábiából.

Rijád és Teherán között azt követően robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január elején 46 másik emberrel együtt terrorizmus vádjával kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot.

A két regionális hatalom, az iszlám szunnita ágának fundamentalista, vahhábita irányzatát követő, arab Szaúd-Arábia és a síita, jellemzően perzsa Irán között évek óta vetélkedés zajlik a térség felett gyakorolt befolyásért.