A jemeni bombázás után korrigálná politikáját az USA

Fotó: AFP / GAMAL NOMAN

-

Szaúd-Arábia cáfolta a szombati bombázást, kész együttműködni a kivizsgálásban.


Az Egyesült Államok kész változtatni a szaúdi vezetésű koalíciónak nyújtott támogatásán - jelentette be szombaton a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője azután, hogy Jemenben 140-en meghaltak, amikor egyes feltételezések szerint a szaúdi vezetésű koalíció légicsapása egy gyászszertartást ért.

Ned Price hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat nagyon aggasztják a légicsapásról szóló hírek. A támadás, amennyiben beigazolódnak az arról szóló jelentések, újabb bizonyítéka lehet a békés polgárok életét követelő támadásoknak. Mint mondta, az Egyesült Államok segít Szaúd-Arábiának megvédeni területi egységét, Washington azonban mérhetetlen nyugtalansággal szemléli a jemeni konfliktus eseményeit.

A gyászszertartást értesülések szerint Dzsalál ar-Ruvaishánnak, a húszi lázadók ellenkormánya belügyminiszterének apja, Sejk Ali ar-Ruvaishán emlékére tartották. Két bomba egy csarnok környékét érte, mire a gyászolók egy része kimenekült az épületből. Egy harmadik bomba az épületet találta el, ahol több százan voltak.

Szaúd-Arábia cáfolta a szombati bombázást, azonban közölte, hogy kész együttműködni az Egyesült Államokkal egy azonnali vizsgálat lefolytatása érdekében, és hasznosítani "az amerikai fél szakértelmét".