A jelek szerint véget ért a jakartai terrortámadás-sorozat

Fotó: ANADOLU AGENCY / Agoes Rudianto

-

Az indonéz rendőrség közölte, ura a helyzetnek. Szerintük hét támadó volt, hármat megöltek, négyet elfogtak.


NEWSSaat ini situasi sudah terkendali, pelaku 7 orang, 3 tertembak mati dan 4 dilumpuhkan dan ditangkap. Seluruh...

Közzétette: Divisi Humas Polri – 2016. január 13.

Ezt jelentette be tehát az indonéz rendőrség, de addig és azóta is ellentmondó számok jelennek meg arról, hányan is voltak a terroristák, és hány áldozat van. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió például 17 ember – hét civil, öt rendőr és öt merénylő – haláláról számolt be.

Azzal kezdődött, hogy ismeretlenek kézigránátokkal megtámadtak egy rendőrségi ellenőrző pontot az indonéz főváros központjában, majd tűzharcba bocsátkoztak a helyszínre érkező rendőrségi erősítéssel.

A támadók helyi idő szerint délelőtt mozgó motorkerékpárokról kézigránátokat dobtak a Sarinah bevásárlóközpont előtt található rendőrségi ellenőrző pontra, valamint egy Starbucks kávézóra. Legalább hat robbanás volt. A helyszínre riasztott rendőrségi erősítéssel a támadók tűzharcba keveredtek, majd a fegyveresek elsáncolták magukat a bevásárlóközpont mozitermében. Később történt még legalább egy robbanás, és lövések hallatszottak. Mint kiderült, a rendőrök a moziban végeztek több támadóval – akik közül legalább kettő öngyilkos merényletre készült –, majd letartóztattak további négy embert, akiknek feltehetőleg közük volt a támadáshoz.Az AP hírügynökség szerint a támadás nem érte teljesen váratlanul az indonéz hatóságokat, a rendőrség ugyanis decemberben felhívta a figyelmet terrorista támadás veszélyére. Ennek hatására a hatóságok 150 ezer főnyi biztonsági erővel kezdték el védeni szerte az országban a templomokat, a repülőtereket és más nagy forgalmú helyeket, valamint megelőző intézkedésként számos letartóztatást hajtottak végre.

A csütörtöki támadás kitervelőjeként, illetve elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett. Az indonéz hírszerzés vezetője szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet állna a jakartai terrortámadás mögött. Ugyanakkor a rendőrfőnök-helyettese Budi Gunawan azt mondta, hogy korábban már kaptak jelzéseket arra vonatkozóan, hogy újévkor támadások készülhetnek Jakarta ellen. Véleménye szerint az akkori hatalmas rendőrségi intézkedések miatt dönthettek úgy a terroristák, hogy most támadnak.

Gunawan szerint egy másik indonéz város, Solo bandái állhattak a mostani akció mögött. A csoportot támogatja az Iszlám Állám és többször is kapcsolatba léptek egymással Szíriában.

A jakartai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy volna magyar állampolgárságú áldozata a csütörtöki terrorista támadásnak az indonéz főváros központjában. Jakartában és környékén mintegy száz magyar állampolgár él, illetve tartózkodik. A nagykövetség folyamatosan próbálja őket elérni és telefonon értesíteni. Felhívják a figyelmüket az esetre, és kérik őket, vegyék fel a kapcsolatot családtagjaikkal, illetve lehetőség szerint maradjanak otthonukban, szálláshelyükön. A konzuli hivatal elérhetőségei: +62 21 520 3459, +62 21 520 3460, consulate.jkt@mfa.gov.hu. Ügyeleti telefonszám: +62 811 825 5426.