A jegybank visszavonta a Hungária Értékpapír tevékenységi engedélyét

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Emellett kezdeményezte felszámolását is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a Hungária nem tud elszámolni az ügyfeleik pénzével. Az arra jogosultakat a BEVA kártalanítja majd – írják közleményükben.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa mai határozatával döntött a Hungária Értékpapír Befektetési és Értékpapírkereskedelmi Zrt. tevékenységi engedélyének visszavonásáról, és kezdeményezte annak felszámolását.


A jegybank most azért döntött így, mert – közleményük szerint – a Hungária Értékpapír Zrt. nem tudja kiegyenlíteni lejárt, nem vitatott tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

Azt is írják, hogy a jegybank célvizsgálata korábban súlyos hiányosságokat tárt fel a Hungária Értékpapír Zrt. működésében, mivel jelentős mennyiségű értékpapírral nem tud elszámolni befektetői felé. Ennek oka, hogy a gyanú szerint a befektetési vállalkozás meghamisította nyilvántartásait és az ügyfeleknek küldött kimutatásokat.

A közleményt azzal zárják, hogy azokat, akik a Hungária Értékpapír Zrt.-nél értékpapírszámlát, illetve ügyfélszámlát (pénzszámlát) vezetettek a Befektető-védelmi Alap (BEVA) fogja kártalanítani maximum 20 ezer euróig, azaz mintegy 6 millió forintig a felszámolást elrendelő bírósági végzés közzétételét követően.


Megszüntették tőzsdetagságát és kereskedési jogát is

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői hatállyal megszüntette a Hungária Értékpapír Zrt. tőzsdetagságát és kereskedési jogát, az erről szóló határozatot a honlapján közölte a BÉT. Az indoklás szerint a tőzsdetagsági jogviszony megszűnik a tőzsdetag befektetési szolgáltatási tevékenységre vonatkozó engedélyének visszavonásával, a tőzsdetagság megszűnésével pedig kereskedési joga is megszűnik. A tőzsdetagsági jogviszony megszűnése előtt keletkezett kötelezettségeket a cég tagságának megszűnésétől függetlenül köteles teljesíteni.