A jegybank is veszélyesnek tartja a katalán válságot

Fotó: Getty Images / David Ramos

-

A Banco de Espana a vasárnapi, betiltott népszavazás előtt publikálta elemzését.


A katalán politikai feszültség veszélyezteti a spanyol nemzetgazdaság növekedését, és a piaci szereplők bizalmát – áll a spanyol nemzeti bank jelentésében. A Banco de Espana először fogalmazott meg véleményt a vasárnapra kiírt katalán függetlenségi népszavazásról. Az intézmény belső kockázati tényezőként nevezte meg a katalán krízist, de az elemzés szerint ez eddig nem gyakorolt negatív hatást a spanyol gazdaságra.

A központi bank előrejelzése szerint a gazdasági növekedés az idén 3,1 százalék, jövőre 2,5 százalék, 2019-ben pedig 2,2 százalék lehet. 2017 harmadik negyedévét 0,8 százalékos növekedéssel zárhatja majd a spanyol gazdaság – írták a Banco de Espana elemzői. Ez egy tizedpontos lassulás a második negyedévhez képest, és ennek okát a magánfogyasztás és az export csökkenésében látják.

Az éves inflációs ráta idén 1,9 százalék, 2018-ban 1,3 százalék, 2019-ben 1,6 százalék lehet. A jegybank szerint a munkanélküliségi ráta ebben az évben elérheti a 16,3 százalékot, jövőre a 14,4 százalékot, 2019-ben pedig 12,9 százalékra csökkenhet.

A jelentés a külső veszélyek közül a Brexit közeledését említi.