A jegesmedvék zsírosat is ehetnek, nem viszi el őket a szívük

Fotó: AFP / CARMEN JASPERSEN / AFP / CARMEN JASPERSEN

Pedig csak zsíros ételeket esznek.


Ha az ember ugyanolyan zsíros táplálékokon élne, mint a jegesmedve, elég hamar szív- és érrendszeri problémái lennének. Egy kutatócsoport megállapította: náluk olyan gének alakultak ki, amelyeknek hála zsíros fókán élhetnek, és mégse lesznek szívbetegek. A kutatók arra is rájöttek, hogy a jegesmedvék nem is annyira távoli rokonaik a barnamedvéknek, mint azt eddig hitték. Kevesebb mint félmillió éve váltak szét az útjaik. „Rövid idő alatt a jegesmedvék egyedülállóan alkalmazkodtak az északi-sarkvidéki élet szélsőségeihez, képessé váltak a világ egyik legkíméletlenebb éghajlata alatt élni” – mondta Rasmus Nielsen, a Kaliforniai Egyetem elméleti evolúciós biológusa. Nielsen és kollégái 79 grönlandi jegesmedve és tíz barnamedve génjeit elemezték. Ebből megállapították, hogy a két faj valamikor 343-479 ezer éve vált külön a közös őstől. Korábban voltak olyan kutatók, akik úgy vélték, akár ötmillió évvel ezelőtt is történhetett az elválás. Talán a két jégkorszak között, egy melegebb időszakban vándorolhattak a két medvefaj ősei Északra – írták a tudósok. Amikor pedig újra fagyosra fordult az idő, a visszautat elvágta tőlük a víz, ezért kényszerültek alkalmazkodni. A jegesmedve szervezete nagyon gyorsan idomult a fagyos területeken található zsíros táplálékokhoz. Ezt olyan gének mutációinak köszönheti, amelyek a szívműködést és a zsíranyagcserét is befolyásolják. Így tehát ehetnek, anélkül, hogy kardiovaszkuláris betegségek alakulnának ki náluk.