A játék – "az gomb és gömb és gyöngy, gyürű"

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A játéké – és Üzbegisztáné – lesz a főszerep a 30. Mesterségek Ünnepének, amelyet augusztus 18. és 21. között rendeznek a budai Várban.


A Mesterségek Ünnepének fő témája idén a játék: a kirakodóvásárban kialakított kis tereken és beugrókban utcai játékokkal, hagyományőrző pásztor- és csikósjátékokkal, kézügyességet fejlesztő népi játékokkal, népi hangszeres játékokkal, hangszerbemutatókkal, tánccal, bábosok és utcaszínházak bemutatóival várják a látogatókat. A népi játékok tárgyi kultúráját játékkészítő mesterek mutatják be, emellett a néptáncegyüttesek műsoraiban is fontos szerepet kapnak a népi játékok.

Üzbegisztánból a sárgaréz-dombornyomó mesterséggel foglalkozó család, textildíszítő, aranyhímző, szőnyegszövő, miniatúrafestő, textilfestő, kovács és fafaragó is érkezik. A kínai Kujcsou és Sanhszi tartományból többek között szépművészeti mester, tea-előadóművész, batiktervező, hímzéskészítő, tradicionális felhőlakkozó és papírvágó művészek mutatják be műveiket. Részt vesznek továbbá a rendezvényen Törökországból, Spanyolországból, Kínából, Jakutföldről, Moldáviából, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Tádzsikisztánból és Türkmenisztánból érkező mesterek is – olvasható a rendezvény honlapján.

Az eseménysorozaton fellép mások mellett a Sebő együttes, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Csík János és barátai, Herczku Ági, a Fitos Dezső társulat, Berecz András, valamint Szalóki Ági és zenekara.