A japánok beintettek Londonnak

Forrás: VS.hu

-

A Nissan nagy-britanniai gyártásának felszámolását lebegtette, de a brit kormány biztosította őket, hogy versenyképesek maradnak.


A szombati Financial Times név nélkül idézett forrásai szerint a Nissan a kormánnyal folytatott korábbi tárgyalásokon közölte, hogy kész spanyolországi és franciaországi üzemeibe áthelyezni gyártókapacitását, és ez a brit üzemek bezárásához vezethet.

Ám a japán cég a héten bejelentette, hogy az északkelet-angliai Sunderlandben működő üzemében kezdi meg az új Qashqai, illetve X-Trail modellek gyártását.

A közlemény szerint a döntés előzményeként a brit kormány kötelezettséget vállalt annak biztosítására, hogy a sunderlandi üzem működése a jövőben is versenyképes marad, és ez lehetővé teszi, hogy a Nissan újabb beruházásokat hajtson végre az angliai gyárban, megőrizve az itt dolgozó több mint hétezer alkalmazott munkahelyét.
Carlos Ghosn, a Nissan elnök-vezérigazgatója Theresa May brit miniszterelnöknek megköszönte a brit autóipar iránti „elkötelezettségét”. Nem sokkal korábban személyesen kereste fel a brit miniszterelnököt, de arról a találkozóról sem hangzottak el hivatalosan részletek.

A Nissan a legnagyobb autóipari vállalat Nagy-Britanniában. Sunderlandi üzeme 1986-ban nyílt meg, és azóta csaknem 9 millió jármű készült itt; ezek 80 százaléka külföldi piacokra került.

A brit kormány azt mindenesetre cáfolta, hogy közvetlen pénzügyi segítséget ígért volna a Nissannak az angliai gyártás fenntartása fejében.