A japán nők közel egyharmadát zaklatták már szexuálisan a munkahelyén

Fotó: MTI/EPA / Majama Kimimasza

-

Miközben a japán kormány minden eszközzel a nők munkahelyi helyzetének javítására törekszik, egy új felmérés riasztó eredményre jutott.


A japán egészség-, munkaügyi és népjóléti minisztérium felmérése szerint a teljes- és félállású japán nők 30 százaléka, a teljes munkaidőben dolgozóknak pedig 35 százaléka számolt be szexuális zaklatásról a munkahelyén. Az első ilyen japán felmérésben 9600 25 és 44 év közötti nőt kérdeztek, az eredményt a Guardian ismertette.


A válaszadók 40 százalékát illetlenül érintették meg a munkahelyén, és 17 százalékukat próbálták már szexre kényszeríteni, de csak a sértettek alig több mint egyharmada emelt panaszt zaklatás miatt.

Mivel a tradicionálisan férfiközpontú Japán különösen rosszul áll a nemzetközi összehasonlításokban a női cégvezetők arányában, Abe Sinzo miniszterelnök viszont 2020-ra 30 százalékra szeretné növelni a női cégvezetők arányát a mostani 8 százalékról. A nemzetközi átlag egyébként 22 százalék.

A kormány a női munkavállalók számának növelését is feladatul tűzte ki, de ennek gazdasági okai is vannak: a csökkenő japán népesség miatt ugyanis egyre kevesebb munkavállalót prognosztizálnak a következő évekre, és ebben segíthet, ha a korábbinál több nő áll munkába.