A japán katonák feladják, és kivonulnak Dél-Szudánból

Fotó: Getty Images / Uriel Sinai

-

Az afrikai ország volt az első misszió, ahol fegyvereiket is használhatták volna a japánok.


A tokiói kormányfő pénteken bejelentette, hogy a japán katonák öt év után befejezik békefenntartó küldetésüket Dél-Szudánban. Abe Sindzó szerint másként folytatják az afrikai ország megsegítését, például élelmiszersegélyt küldenek.

A mostani, 350 fős egység tavaly novemberben érkezett Dél-Szudánba, és főként útépítéssel foglakozott, de fegyvert is használhatott polgári személyek vagy ENSZ-munkatársak védelmében.

A csapatvisszahívást a japán katonák biztonsága iránti aggodalom magyarázhatja, bár ezt a kormány határozottan tagadja. A japán katonáknak a dél-szudáni volt az eddigi leghosszabb küldetésük, és az egyetlen, amelyhez fegyverhasználati felhatalmazást kaptak. A szigetország csapatai szolgáltak már a Golán-fennsíkon, Kambodzsában és más helyeken, de azokon csakis harcmentes tevékenységet folytathattak.


Már mehetnek külföldre

Japánban 2015-ben fogadták el az új nemzetbiztonsági törvényeket, amelyek lehetővé teszik – a második világháború óta először –, hogy a hadsereget külföldön is bevessék. A dél-szudáni békefenntartást többen bírálták Japánban, mert attól tartottak, hogy a katonák – több mint hét évtized után – harci eseményekbe sodródhatnak.

Dél-Szudánban polgárháború dúl 2013 decembere óta, amikor elmérgesedett a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és Riek Machar volt alelnök, későbbi lázadóvezér között. A mészárlás és az éhínség miatt tízezrek haltak meg, két és fél millióan váltak földönfutóvá.