A Iszlám Államhoz köthető embereket fogtak el Barcelona környékén

Fotó: AFP / ANGELA RIOS

-

Őrizetbe vettek szerdán Katalóniában egy terrorellenes akcióban kilenc embert, akikről azt gyanítják, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állam terrorszervezettel - közölte a spanyol tartomány rendőrsége.


A rendőrségi közleményből kiderült, hogy a hatóságok Barcelona térségében és Tarragona tartományban fekvő több településen tartottak házkutatást, és több helyszínen fogták el a gyanúsítottakat. Az őrizetbe vett személyekkel szemben „a terrorista dzsihádizmussal, különösen az Iszlám Állammal összefüggésbe hozható különböző bűncselekmények” gyanúja merült fel.Madridban februárban vettek őrizetbe négy az Iszlám Állammal összefüggésbe hozható személyt


Nem ez volt az első eset

Az utóbbi hónapokban több olyan csoportot is felszámoltak Spanyolországban, amely olyan önkéntesek toborzásával foglalkozott, akik készek a szíriai vagy iraki konfliktuszónákba utazni a szélsőséges terrorcsoport kötelékében. Az észak-afrikai spanyol enklávék, Melilla és Ceuta területén több alkalommal bukkantak a hatóságok hasonló terrorista sejtekre.

A spanyol belügyi tárca március 12-i bejelentése szerint például Ceutában őrizetbe vettek két feltételezett dzsihádistát, akiket azzal gyanúsítanak, hogy merényletek elkövetésére specializálódott csoporthoz tartoztak. Aztán egy bírósági forrás szerint április elsején a hatóságok őrizetbe vettek egy Katalóniában élő marokkói nőt, aki 16 éves fiúikreit Szíriába akarta küldeni, hogy a dzsihadisták soraiban harcoljanak. Egy évvel korábban a nő egy másik fia vesztette életét a közel-keleti országban. A hatóságok becslései szerint eddig mintegy száz spanyol állampolgár csatlakozott az Irakban vagy Szíriában küzdő dzsihadista milíciákhoz. Ez a szám viszonylag alacsony ahhoz képest, hogy Franciaországból, Németországból vagy Nagy-Britanniából ezrek csatlakoztak a szélsőségesekhez.