A hűség igenis kifizetődő!

-

Stockton, Miller, Nowitzki – hűségesek, nagyon is azok. De mindannyiuknál hűségesebben szolgálja klubját az Angyalok Városának Kobe-ja.


NBA-rajongók, ugye mindenki emlékszik John Stocktonra és Reggie Millerre? A hűség két szobraként tekintettünk rájuk közel egy évtizeden át. A Dream Team legkisebb tagja 19 éven át irányította a liga történetének legrövidebb nadrágjában a Jazz csapatát, ligacsúcsot jelentő gólpasszt osztott ki, és annyi labdát csent el, mint soha senki. Az Indiana Pacers egykori hátvédje pedig 18 szezonon át kergette őrületbe elviselhetetlen mennyiségű hárompontosával ellenfeleit, elsősorban szegény filmrendezőt, Spike Lee-t és kedvenc csapata, a New York Knicks rajongóit.


Oh, John, te drága John!


Szépen lassan eltelt 10 év azóta, hogy Reggie szögre akasztotta a csukát, és suttyomban felnőtt a hűség mintapéldányainak egy újabb, még náluk is eredményesebb generációja: Kobe a szezon első mérkőzésével máris NBA-csúcsot döntött. 20. szezonját kezdte meg a Timbrewolves ellen a Lakers színeiben. Nem volt még erre példa, hogy egy játékos 20 éven át viselje egy csapat mezét az NBA-ben. Tim Duncan befutott Stockton mellé, immár 19. éve koptatja ugyanúgy San Antonióban a plexit palánkos tempóival.


Kobe: hihetetlen, de ez már a 20.


Ott van továbbá Dirk „Das Wunderkind” Nowitzki is, aki 18 éve a Dallas Mavericks franchise-arca. Ami az eredményeket illeti: Stockton és Miller soha nem volt bajnok, ez a hármas viszont összesen 11 bajnoki címmel büszkélkedhet (pedig soha nem játszottak egy csapatban). 1999 és 2014 között Bryant és Duncan 5-5, Nowitzki egy trófeát nyert, sőt, ebben a 16 évben 15-ször ott volt a fináléban valaki közülük, emellett 10 alapszakasz- vagy döntő-MVP-díj pihen hármuk nappalijában.


A német, akit mindenki szeret


Ha másért nem, ezért a három csodaemberért is érdemes lesz nézni az NBA 70. szezonját, mert bár a szezonrajt pillanatában Tim Duncan 39, Bryant és Nowitzki pedig 37-37 évesek, mindhárman meghatározó szereplői lesznek csapatuknak 2015–16-ban is. A kérdés az, hogy Bryant valóban visszavonul-e a szezon végén, ahogyan ígérte, hogy Duncan 40 évesen majd még nekivág-e egy erőltetett menetnek jövő nyáron, és hogy Nowitzki meddig szeretne Texas legmenőbb német lakosa lenni. Többek között ezekre keresi a választ a Trash Talk csapata este 19.30-kor a Sport1-en. A műsorvezető, Szaniszló Csaba az NBA-re fókuszáló műsorban Kovács Sándorral, Németh Istvánnal és Tőrös Balázzsal ezt is megvitatja, de Steph Curry, LeBron James, Russel Westbrook, James Harden, Kevin Durant, Anthony Davis és a többiek is szóba kerülnek. A TT-csapat 22 kérdéses tesztsort állított össze, amelyet több mint 1000 néző töltött ki. Így valóban teljes képet kaphatunk majd a magyar szurkolók előttünk álló szezonnal kapcsolatos várakozásairól.


Lábjegyzetben jegyezzük meg, hogy Karl Malone-t, a földkerekség minden idők legalacsonyabb testzsírszázalékával bíró gólemét azért nem említettük csak meg, mert 18 Jazzes szezon után egy évre a Lakershez igazolt, ahol Bryant csapattársa volt. Kevin Garnett pedig ugyan 21. szezonját (holtversenyben csúcstartó Robert Parishsel és Kevin Willisszel) kezdi meg, de abból ez csak a 14. amikor Timberbolves mezben üvölti le az ellenfél fejét (de bajnoki címet ő is szerzett a Celticsszel 2008-ban, a fináléban Bryanték ellen).