A hurrikán elcsendesedett, az áradás most kezdődik

Fotó: AFP/GETTY IMAGES NORTH AMERICA / SCOTT OLSON

-

Trópusi viharrá szelídült a Harvey hurrikán. Houstont viszont áradás fenyegeti, ahol az agglomerációval együtt 6,7 millió ember él.


Már nem éri el egy hurrikán szélsebességét a Harvey, a trópusi vihar viszont továbbra sem kíméli a Mexikói-öböl partján élőket. Soha nem látott áradás öntheti el Houstont, az USA negyedik legnagyobb városát. A város környezetében 6,7 millió ember él, közülük több ezernek már most el kellett hagynia elárasztott otthonát.

A part menti városokban élők egymást mentették ki csónakokkal az elöntött házakból. A szél már kevésbé veszélyezteti a környéken élőket. Sylvester Turner polgármester szerint a rendőrség 3 ezer embernek segített a menekülésben. Abban még ő is bizonytalan, hogy hányan veszthették életüket a hurrikán miatt. Három áldozatról tud, és nem megerősített információk szerint egy hattagú család az autójában vesztette életét - írja a Wall Street Journal. Volt olyan is, aki egy jet-skivel mentette a szomszédait az elárasztott házukból.
Mivel a főbb útvonalak teljesen elmerültek az áradásban, a két legnagyobb repülőtér, a kikötő, az összes hivatal és az iskolák is zárva tartanak. A kórházak is megközelíthetetlenek, néhány kórházat pedig ki kellett üríteni. Egy texasi karitatív szervezet alelnöke azt mondta, az egyik kórházhoz vezető utat


2 és fél méteres víz lepi el, a kórház egy szigetnek felel meg.

A helyreállítás költségeiről nincsenek pontos becslések, a szakértők is csak annyit látnak előre, hogy milliárd dolláros tételt kell belefektetni. A Katrina hurrikán utáni költségek 160 milliárd dollárra rúgtak.


A Nemzeti Gárda is segít a mentésben a Harvey hurrikán miatt Texasaban


A legtöbb földgáz Texasból jön

Két kérdés továbbra is nyitva maradt: a helyreállítás pontos költségei, és hogy mekkora szerepe van a klímaváltozásnak a szokatlanul erős hurrikán kialakulásában. A CNN szerint a klímaváltozás növeli annak az esélyét, hogy a jövőbeli hurrikánok intenzívebbek és pusztítóbbak lesznek. A növekvő tengerszint, és a tengervíz hőmérsékletének növekedése szintén hozzájárul a nagyobb pusztításhoz. Egy másik texasi professzor szerint az államot érintő gyakori extrém esőzés szinte biztosan a klímaváltozáshoz köthető. Donald Trump nemrég kilépett a párizsi klímaegyezményből, és álhírnek nevezte a klímaváltozást. Trump szavazóbázisa is részben mutatja a klímaváltozáshoz való hozzáállását: a 16 legnagyobb földgázkitermelő államból 13-ban Trump a legnépszerűbb. Közülük Texas magasan vezet, de Louisiana is az első 5-ben szerepel.
Trump keddre és hétvégére is tervez egy-egy texasi látogatást, és azt ígérte, "nagyon gyors intézkedést" fognak tapasztalni a texasiak, ami a helyreállításra szánt pénzt illeti.Az áradás súlyosbodik

A Harvey kedden este ismét partot ér, Houstontól távolabb, közel a texasi-louisianai határhoz. A trópusi vihar ereje jóval kisebb, mint pénteken, de


további 50 centiméter esőzést hozhat, ezzel egy hét alatt lezúdul egy évnyi csapadék Texasban.

A vízszint tovább emelkedik, az áradások pedig nagyobb területeket is elönthetnek a hét közepére.


harvey hurrikán


harvey hurrikán


harvey hurrikán