A Hunger King pénzt oszt a budapesti hajléktalanoknak

Fotó: Vs.hu/Kozma Zsuzsi / Vs.hu/Kozma Zsuzsi

-

HÁTTÉR

Egy finn művész kamu gyorséttermet nyitott Budapesten, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a hajléktalanok sanyarú helyzetére. A provokatív projekt nyíltan üzen a politikusoknak is.


Jani Leinonen finn művész a Lázár utca és a Hajós utca sarkán nyitotta meg gyorsétteremnek álcázott kiállítását, ahol a szegények 3400 forintot, a gazdagok pedig papírmasé burgereket kaphatnak. Már ha kiállják a sorukat.

„Az uralkodó rendszer megpróbál mindent, hogy ne tudjunk alternatívákban gondolkodni”
– indokolja meg a művész manifesztójában, miért is kell kizökkenteni az átlag magyarokat mindennapi kényelmükből. Szerinte ugyanis a magyarok többsége érzi, hogy a dolgok rossz irányba mennek, de nem hisz abban, hogy lenne ereje ezen változtatni. Abban bízik, hogy a Hunger King című, három hétig nyitva tartó kiállítás változtathat ezen.Leinonennek nem ez az első Hunger King című kiállítása. Az elsőt még egy helsinki bevásárlóközpontban rendezte, de akkor még más volt a koncepció: a globális szegénységre akarta felhívni vele a figyelmet. Mostani, a Finnagora kulturális intézet felkérésére készített projektje viszont nyíltan azoknak a politikusoknak üzen, akik Magyarországon számos hajléktalanellenes intézkedést hoztak a közelmúltban, például kitiltották őket a közterekről.  A művész elsősorban Kocsis Máté józsefvárosi polgármestert pécézte ki magának, aki pár éve azt nyilatkozta: „Ha nem szorítjuk ki a hajléktalanokat, akkor ők szorítják ki a józsefvárosiakat.” Ez az idézet a Hunger King menüjén is olvasható.


Az Andrássy úti Louis Vuitton luxusüzlet közelében áll a Luukku kiállítóterem, amely otthont ad a Hunger King kiállításnak. Itt terítette le az útra a vörös bársonyszőnyeget, amelyen a kirakott tábla szerint kizárólag a gazdagok közlekedhetnek, a szegényeknek csak az aszfalt jut. Feltehetően nem véletlen, hogy a hajléktalanokat egy ennyire illusztris környékre csődítik, így lesz ugyanis láthatóbb a kontraszt a szegények és gazdagok között, akiknek sorsa sok esetben csakis az egyéni szerencse (vagy annak hiánya) miatt vett eltérő irányt. „Gyakran a hajléktalanság a nagyon rossz politika műve” – mondja a  fehér limuzinban érkező Leinonen. „A művészet feladata, hogy rajta keresztül az emberek elképzeljenek másfajta világokat, másfajta politikai és társadalmi konstrukciókat” – teszi még hozzá. A művész korábban arról vált híressé, hogy hazájában, Finnországban betört egy McDonald’s gyorsétterembe, és  elrabolta onnan Ronald McDonald bohóc (a gyorsétteremlány kabalája) szobrát. Ennek történetét itt nézhetik meg: Később a szobrot le is fejezte: „Nagyon ismert művész, az emberek provokálónak tartják, ami érthető, hiszen eléggé lázadó, de alapvetően pozitív üzenete van a munkájának” – mondja egy finn látogató.


„Nem akarok beleszólni, hogy miért állnak sorba itt az emberek, van, akinek a pénz kell, van aki ezzel tiltakozik a kormány ellen, van akinek meg teljesen más célja van” – mondja a művész, aki a rendezvény idején oda is ment több hajléktalanhoz, és elbeszélgetett velük. Bár azt nem hallottuk, miről szólt az eszmecsere. Akadtak, akik örültek a bornak, a pezsgőnek és a klasszikus zenének. Más hajléktalanok szóvá tették, méltatlannak találják, hogy órákon keresztül sorba kell állniuk (vagy legalább is jelen kell lenniük) a gázsiért, hiszen a beígért 3400 forintot (ami a minimálbér egy napra eső összege, és a művész a saját zsebéből fizeti) csak azok kaphatták meg, akik a rendezvény elejétől a végéig, azaz nagyjából délután hattól este kilencig ott voltak (bár a legtöbb sorbanálló elmondása szerint jóval korábban érkezett). Leinonen szerint, bár nem szép, hogy ez történik, célja van annak, hogy ilyen hosszan váratja a kiállítás előtt álló szegény embereket. Azt mondja, ezzel szeretné tudatosítani az arra járókban, hogy a kapitalizmus hogyan tárgyiasítja el az embereket, de bízik abban is, hogy a jobbmódúak, látva, mi történik, elszégyellik magukat.

Hunger King

A művész a gyorséttermi enteriőrt hajléktalanok tábláival egészítette ki. Ezekért darabonként kétezer forintot fizetett. Bár voltak olyan hajléktalanok is, akik érezték, hogy Leinonen hajlandó lenne többet is fizetni és felsrófolták az áraikat – mesélte.


A Hunger Kingnek a megnyitó napjára elkészült a honlapja is, amelyen keresztül a kormánynak tudnak a látogatók üzeneteket küldeni. A művész szerint nagy érdeklődés fogatda a Hunger Kinget a világhálón is, hiszen már első nap több mint 20 ezer látogatójuk volt. A rendezvényen készült videónkat és a hajléktalanok reakcióit videocsatornánkon tudják megnézni.