A Hungária Értékpapír abban hibázott, hogy rosszul kommunikált

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

A Törvényszéken a Hungária Értékpapír ügyvezetője azt állította, ő sosem nyúlt le ügyfélpénzt.


Javarészt tagadta bűnösségét és több vádpont ejtését kérte az ügyésztől S. István elsőrendű vádlott a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében sokmilliárdos csalás, sikkasztás miatt indult büntetőperben a Budapest Környéki Törvényszéken szerdán. Az ügyvezető szerint a kárt a Hungária-cégcsoport munkatársai okozták.

A vád szerint ezzel szemben az 1997–1998-as gazdasági válság következtében az első- és a másodrendű vádlott tulajdonában és irányítása alatt álló, ceglédi székhelyű cégnél a befektetett ügyfélvagyonban négyszázmillió forint hiány alakult ki. Ezután a vádlottak alapítottak egy másik befektetési társaságot, ahová a piaci átlagot meghaladó, fix hozam ígéretével csábítottak új ügyfeleket. Az így szerzett bevételekből, majd pedig tízmilliárdos nagyságrendű fedezetlen vállalati kötvénykibocsátásokból fedezték likviditási gondjaikat, 2008-tól azonban már nem tudták kigazdálkodni az esedékes tartozások kiegyenlítését, ezért hozzányúltak az ügyfelek pénzéhez.

A cégcsoport önkormányzatok pénzét is kezelte: Százhalombattát kétmilliárd, Alsónémedit egymilliárd, Fótot kilencszázmillió forint kár érte. Az ügynek sok száz kisbefektető is a sértettje. A két tulajdonos, cégvezető mellett a cég további négy dolgozóját vádolta meg az ügyészség. A büntetőper következő tárgyalásán várhatóan folytatódik az elsőrendű vádlott meghallgatása.A székház


A közvélemény nem büntetést, hanem megoldást vár S. szerint, és erre még mindig van lehetőség, hiszen a pénz jelentős része megvan, illetve visszaszerezhető. Még mindig nem lenne késő egy önkárrendezés, amivel a kisbefektetők legalább a befizetett tőkeösszeghez hozzájuthatnának. Ehhez arra lenne szükség, hogy a száz legnagyobb befektető az extrakamatainak legalább 60-80 százalékát visszafizesse – mondta.
Szerinte a bedőlt brókercégek közül „talán a Hungária-ügy az egyetlen a világon, ahol nem elkereskedték, eltulajdonították a pénzt, el tudnak vele számolni”. Ez némileg ellentmondásban van azzal a ténnyel, hogy nincsenek meg az ügyfélpénzek. Az elsőrendű vádlott egyedül a cégcsoport jegybanki engedély nélkül folytatott értékpapír-kereskedése miatt ismerte el 2009 végéig a büntetőjogi felelősségét. Nem dézsmálta az ügyfélszámlákat, és a cégcsoport nevében nem kötött olyan szerződést, amelyről tudta volna, hogy nem akarja, vagy nem tudja teljesíteni.

A források felhasználásáról nem rendelkezett, az ellenőrzés elmulasztása vagy akár a gazdasági sikertelenség pedig nem bűncselekmény. A volt cégvezető szerint a ciklikusságra való hiányos felkészülés, a növekedés anomáliái, hibás döntéssorozat és az alkalmazkodás-, illetve kommunikációhiány okozhatta a cégcsoport vesztét. S. István elmondta: se neki, se a rokonainak nincs semmiféle megtakarítása offshore helyszíneken – a hírek arról szóltak, hogy egymilliárd forintot vitt külföldi számlákra.

Az elsőrendű vádlott tudomása szerint jelenleg is alelnöke Cegléd és térsége vállalkozásai szövetségének, és elnökségi tagja az Országos Magyar Vadászkamarának, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének, melytől 2009-ben megkapta Az év vállalkozója címet, melyet – mint mondta – nem vontak vissza. Jelenleg is van bevétele: gazdasági tanácsadója egy kétes követeléseket kezelő kft.-nek, egy másikban részmunkaidős, továbbá egy hírportál gazdaságirovat-vezetője.