A politikusok hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatáról is szavazhatunk

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Mármint hogy nyilvánosak legyenek-e. Ez az egyetlen népszavazási kérdés ment át legutóbb a Nemzeti Választási Bizottságon a civilek által kezdeményezett 19-ből. Az arány elég rossz, 16 kérdést kaszált el az NVB.


A közélet tisztasága fontosabb, az alapján lehet korlátozni a személyiségi jogot – érvelt a Nemzeti Választási Bizottság egyik tagja, Boda Pál amellett, hogy lehessen népszavazást tartani arról, hogy a „vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel egy háztartásban élőknek is hozzák nyilvánosságra a vagyonnyilatkozatot.”


Ez volt amúgy a Nemzeti Választási Bizottság határozati javaslata is. A kérdést 5:4 arányban támogatták a tagok. A Fidesz-KDNP delegált szerint nem egyértelmű a kérdés, mert nem tudni, mi van azokkal az együtt élőkkel, akiknek amúgy nem kellene vagyonnyilatkozatot tenni. Litresits András szocialista delegált szerint „egyértelműségi probléma akkor van, ha azt akarjuk, hogy legyen.”

Patyi András NVB elnök szerint a részleteket majd az Országgyűlés eldönti. Ugyanakkor ennél a kérdésnél hangsúlyozta: lehet fellebbezni a döntés ellen.


Az ingatlanvásárlás korlátozását elkaszálta a bizottság

6:3 arányban nem támogatta az NVB, hogy korlátozni lehessen az ingatlanszerzést akkor, ha közzéteszik az adatokat. Ugyanez a kérdés állt volna a vagyonnyilatkozatot tevővel közös háztartásban élő ingatlanvásárlására is.


A többi között azzal érveltek a kérdés hitelesítése ellen, hogy sérti a személyes adatok védelméhez és a tulajdonszerzéshez fűződő alkotmányos jogot, valamint hogy nem is egyértelmű a kérdés.

A szocialista delegált azzal érvelt, anonimizált szerződéseket is szoktak nyilvánosságra hozni.


Az Szja-bevallás nem lesz nyilvános

Ezt az eddiginél nagyobb arányban, 8:1 arányban utasította el az NVB, csak az LMP-s delegált támogatta. Az ellenérv az volt, hogy túl sok személyes adat kerülne automatikusan nyilvánosságra. Itt csak a vagyonnyilatkozat tételre kötelezetteknek kellett volna nyilvánosságra hozniuk személyi jövedelemadó-bevallásukat.


Szabó Milkós LMP-s tag a többi között azzal érvelt, ő nem fél a népszavazástól.


A társadalombiztosítási egyéni számláról sem lehet népszavazást tartani. Járulékokról lenne szó, azokról viszont tilos így dönteni. Mind a 9 jelenlévő tag megtagadta a kérdés hitelesítését. Lényegében csak arról volt vita, szükség volt-e 14 oldalon keresztül érvelni erről, vagy sem.


Az egyéni nyugdíjszámlára vonatkozó kérdést is elutasították, 8:1 arányban.


Korábban átment a tankötelezettségre és kötelező kamarai tagdíjfizetésre vonatkozó népszavazási kérdés is. Azt nem tudni, hogy valaki fellebbezett-e ezek ellen.


Az NVB ülésén egyébként itt van a kérdéseket benyújtó Vajda Zoltán is (aki amúgy az Együtt egyik önkormányzati képviselője, de saját meghatározása szerint civilben szervez kormányellenes tüntetéseket), aki egyelőre nem árulta el, bírósághoz fordulnak-e az elutasított kérdések miatt.

Bár a kezdeményezés egyik bejelentője, Lattmann Tamás nemzetközi jogász igencsak bizakodó volt korábban – miszerint mind a 19 kérdés átmegy, az már a kezdésnél látszott, ennyire nem lesz egyszerű a helyzet. Részletesen erről itt és itt olvashat.