A hőség megy, az eső jön

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Esők, záporok vetnek véget a szeptemberi kánikulának. A jövő héten már 22-23 fok lesz.


Északnyugaton felhős idő várható szombaton és már a reggeli óráktól kialakulhat eső, zápor a Köpönyeg előrejelzése szerint. Az ország nagyobbik részén még többórás napsütésre számíthatunk, és csak elvétve fordul elő csapadék. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, északnyugaton viharossá fokozódik. Egyre nagyobb területen szűnik meg a hőség: a kb. Eger-Pécs vonaltól északnyugatra már csak 24 és 29 fok közötti értékeket mérhetünk, ettől délkeletre még 30-34 fok valószínű. Hidegfronti hatással számolhatunk.

Borongós idő lesz vasárnap is. Északnyugaton és a keleti tájakon szakadozhat fel a felhőzet hosszabb időre. Többfelé várható eső, zápor, egy-egy zivatar. A középső országrészben jelentős mennyiségű csapadék eshet. Többfelé lesz erős az északnyugati szél, sőt északnyugaton és északkeleten viharos széllökések is lehetnek. Mindenhol visszaesik a hőmérséklet, keleten is véget ér a szeptemberi kánikula: 20 és 27 fok között alakulhat a csúcsérték.

Hétfőn a továbbra is erős, néhol viharos északnyugati szél hatására csökken a felhőzet, egyre többfelé süt ki a nap. Csapadék eleinte még délen és keleten fordul elő. Folytatódik a lehűlés, délután már csak 16 és 23 fok közé melegszik a levegő. Kedden változóan felhős időre van kilátás, csapadék nélkül. Reggel párás lesz a levegő, foltokban köd is képződik. Reggel 10, délután 22 fok körül alakul a hőmérséklet.