A horvátok sátortábor helyett melegebb helyre szállítják a migránsokat

Fotó: MTI/EPA/APA / ERWIN SCHERIAU

-


Nem enyhül a Horvátországra nehezedő migrációs nyomás, továbbra is érkeznek a migránsok a horvát-szerb határra, ahonnan tovább szállítják őket Szlovéniába. Erről számolt be a horvát sajtóra hivatkozva az MTI.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban közel 295 ezer migránst vettek nyilvántartásba. Többségük Bapska körzetében, illegálisan lépte át a szerb-horvát határt.

Hétfőtől a menekülteket Sidről (Szerbia) vonattal közvetlenül Bródba (Slavonski Brod), a téliesített tranzitközpontba szállítják a horvát hatóságok. Az opatováci sátortábort néhány napon belül megszüntetik.

A bródi tranzitközpont két szárnyból áll, és ötezer-ötezer főt képes befogadni. Míg az egyik szárnyban elszállásolják az embereket, addig a másik szárnyat kitakarítják, és előkészítik a következő ötezer fő fogadására. A migránsokat a tábor területéről, vonattal szállítják tovább a szlovéniai Dobovára.

A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában október közepe óta 117 690 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Szombaton 6344, vasárnapra virradóra újabb 1063 menekült lépte át a horvát-szlovén határt.

A szlovén hatóságok egy helyen, Dobován engedik be a migránsokat az országba, és egy helyen, Sentiljnél engedik ki őket. Reggel hat órakor valamivel több mint négyezer illegális bevándorló tartózkodott az országban, különböző befogadóállomásokon. Ausztria továbbra is csak kisebb csoportokban fogadja a migránsokat.