A horvátok Magyarország felé irányítják a menekülteket

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

„Magyarország háromszor közelebb van" - ezzel indokolta a horvát miniszterelnök sajtótájékoztatóján, hogy miért a magyar–horvát határra viszik buszokkal a menekülteket. Magyarország kerítést épít, Szlovénia a schengeni rendszer felrúgásával vádolja a horvátokat.


Buszokkal viszik Horvátországból a menekülteket a magyar határra, a beremendi átkelőhöz - jelentette a horvát sajtó. A horvát RTL egyik újságírója a Twitteren arról számolt be, hogy az első busz már meg is érkezett a határhoz.A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatást kért Horvátországtól azzal kapcsolatban, hogy a horvát rendőrök azt híresztelik: a magyar és a horvát belügyminiszter megállapodott a bevándorlók határhoz szállításáról. A tárca közleményében azt írta: "ez hazugság". Közölték: Magyar Levente államtitkár telefonon kért magyarázatot Josko Klisovic horvát külügyminiszter-helyettestől, és határozottan felszólította, hogy "a horvát rendőrök fejezzék be ennek a hazugságnak a terjesztését".

Egy másik bejegyzésben az olvasható, hogy a menekültekkel együtt a rendőrök és katonák is érkeztek a határhoz.A Bama.hu tudósítása szerint Siklósról is érkeztek buszok, ezekkel viszik a menekülteket tovább regisztrálni. Egy szír migráns a lap újságírójának azt mondta, hogy ők legálisan akarnak Németországba jutni, nem tudták, hogy Magyarországra szállítják őket, azt gondolták, hogy Zágrábba mennek. A rendőrök nem motozzák meg őket, csak arra kíváncsiak, milyen állampolgárságúak a menekültek.

A Bama.hu korábban arról is beszámolt, hogy húsz menekült megpróbált a napraforgós részen bejönni a beremendi határrészen, a magyar katonák azonban útjukat állták.

Azokat, akik Szlovéniába akarnak továbbmenni, szintén buszokkal viszik az Eszék melletti Csepényből Zágrábba.

Korábban Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kijelentette, hogy nem regisztrálják többé a migránsokat, és oda mehetnek, ahová akarnak.


A szomszédjaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország

- mondta, majd hozzátette: azt üzenik Európának, hogy Horvátország nem lesz hot spot, innen tovább utazhatnak, mert ők Nyugat-Európába akarnak eljutni. "Horvátország megmutatta, hogy van szíve, és emberségesen viselkedik, de emlékeztetnünk kell szomszédjainkat arra, hogy eszünk is van, és tudjuk, mi az érdekünk, valamint, hogy milyen biztonsági kockázataink vannak" - hangsúlyozta. A sajtótájékoztatón kétszer is elhangzott, hogy ha Horvátország nem akar hot spottá válni, merre fogja irányítani a menekültáradatot? Milanovic mindkét alkalommal burkoltan utalt arra, hogy a magyar határhoz. Amikor arról kérdezték, hogy Szlovénia felé irányítják-e őket, csak azt a válaszolta:


Úgy gondolom, hogy Magyarország háromszor közelebb van.

Szlovénia erre az Európai Unió és a schengeni rendszer szabályainak megsértésével vádolta meg Horvátországot. Sefic Bostjan szlovén belügyi államtitkár sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rendőrség további egységekkel készül a várhatóan Horvátországból érkező menekültáradat kezelésére. "Horvátország lépései nincsenek összhangban az EU és a schengeni rendszer szabályaival, miután úgy döntöttek, hogy innentől kezdve nem regisztrálják a migránsokat" - hangsúlyozta az államtitkár.

A legnagyobb horvát ellenzéki párt, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség is bírálta a miniszterelnököt. Gordan Jadrankovic szóvivő a Nova TV híradójának úgy nyilatkozott, hogy Horvátországot egy "eltévelyedett ember" vezeti, aki nem tud megbirkózni a kialakult helyzettel. Horvátországot szociáldemokraták kormányozzák, a konzervatív jobbközép van ellenzékben.Közben már épül a kerítés a horvát-magyar határon. Ezt Orbán Viktor jelentette be a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hatszáz katona éjjel megérkezett már a helyszínre, pénteken ötszáz, szombaton további hétszáz katona érkezik a térségbe. Ezzel párhuzamosan rendőröket is küldnek. A kormányfő szerint az a cél, hogy "száraz lábon a térségben" illegálisan ne lehessen átlépni a határt. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Pécsen úgy nyilatkozott, hogy tíz ponton folyik a 41 kilométeresre tervezett ideiglenes műszaki határzár építése a magyar–horvát határon, az első védvonal egy napon belül elkészülhet.

A rendőrség csütörtökön 500 embert fogott el a magyar-horvát zöldhatáron. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a határőrizeti szervek folyamatosan elemzik a horvátországi helyeztet és ennek megfelelően reagálnak.

A magyar határ melletti Pélmonostorról mindenki tovább is megy, a városból taxikkal indultak el a menekültek Eszék és Zágráb irányába - jelentette a Jutarnji List című horvát napilap pénteken. A lap újságírója a tarifákról is beszámolt: a 35 kilométerre lévő Eszék városáig 40 eurót, míg Zágrábig fejenként 150 eurót kérnek a taxisok. Mások buszokkal és vonatokkal tartanak Pélmonostorról Magyarország felé - írta a vecernji.hr. A vasútállomáson teljes káosz uralkodik, ablakokon másznak be a migránsok.A szerb elnök Belgrádban úgy nyilatkozott, hogy szerinte egyes uniós tagállamok önzése okozta a krízishelyzetet. Tomislav Nikolic a B92.netnek úgy nyilatkozott, hogy Szerbia nem lesz ilyen önző, és amíg csak lehet, kitart emellett, szolidaritással és toleranciával fordultunk a menekültek felé, akik orvosi ellátást is kaptak. Hozzátette: kissé abszurd, hogy Szerbia, noha nem tagja az Európai Uniónak, tiszteletben tartja a szervezet szabályait, míg azok, amelyek az EU tagállamai, fittyet hánynak a szabályokra, és Brüsszel még csak meg sem bünteti őket. Szerbia azonban választ vár az EU-tól a történtekre.