A horvátok bepöccentek Hernádi Zsolt külföldi útjai miatt

Fotó: AFP / ATTILA KISBENEDEK / AFP / ATTILA KISBENEDEK

-

Horvátország tiltakozó jegyzéket küld Ausztriának és Németországnak Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatójának ottani útjai miatt – közölte Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtökön.


A tárcavezető arra reagált, hogy Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerdán délután Bécsben tárgyalt az OMV vezérigazgatójával, Rainer Seelével.


Ostojic szerint az utazás vitatható, ugyanis Hernádi Zsolt szerepel az Interpol körözési listáján. Az üzletember erre azért került fel, mert a horvát ügyészség azzal vádolja, hogy 10 millió euró kenőpénzt adott Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek annak fejében, hogy a Mol megszerezheti az irányítási jogokat az INA horvát olajipari cég felett.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította ezt a vádat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

Hernádi Zsolt idén februárban került fel ismét a nemzetközi rendőri szervezet, az Interpol körözési listájára. Az ügyben kiadott vörös jelzés a legmagasabb riasztás, amely arra szólítja fel az Interpol tagjait, helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte.

A Mol a Hina horvát hírügynökségnek is megerősítette, hogy Hernádi Zsolt jogszerűen tartózkodott Ausztriában, és az elmúlt hónapokban több hivatalos látogatást tett Németországban, többek között Berlinben is, ahol tárgyalásokat folytatott a közép-európai régió ellátásbiztonságáról.