A horvát–szerb határra induló buszok várták a menekülteket Presevóban

-

Kedden éjszaka már nem a magyar–szerb, hanem a horvát–szerb határra induló buszok várakoztak a a presevói állomáson a Macedóniából érkező menekültekre – írta a Szegedma.hu a Blic.rs lapra hivatkozva. Mindeközben a budapesti horvát nagykövetség kijelentette, hogy képes lesz ellátni a menekülteket, ha azok a szerb–magyar határ helyett Horvátország felé veszik az irányt.


Egyelőre nem tudni, hogy a szerb állam vagy magánemberek állítottak kedden éjszaka olyan buszokat forgalomba, amelyek Sid és Horvátország felirattal várakoztak éjjel a presevói állomáson. A Blic.rs információi szerint a szerb-macedón határnál 20 busz állt indulásra készen, hogy a horvát-szerb határra, Sidbe szállítsák a menekülteket.


Közben az Indexnek a budapesti horvát nagykövetség azt válaszolta, hogy „Horvátország a szolidaritást szorgalmazza, és véleménye szerint a többi EU-tagállamnak is szolidaritást kell tanúsítaniuk” abban az esetben, ha a szerb–magyar határon feltorlódott menekültek a határ teljes lezárása miatt Horvátország felé indulnának.

A nagykövetség azt is leszögezte, hogy Horvátországnak van terve arra az esetre, ha a menekültáradat megindulna, és képes lesz ellátni a menekülteket. Mint írták, a kormány határozatot hozott egy államtitkári szintű tárcaközi munkacsoport létrehozásáról minden területen, ahol szükséges. Ez a munkacsoport foglalkozik a menekültek ellátásával, és az ő tevékenységükre épülnek az esetleges további lépések, amennyiben nagyobb számú menekült érkezik.

Ha a menekülthullám megindulna Horvátország felé, működésbe lépnek a polgári védelem törvényi mechanizmusai, amelyek közé a menekültek befogadása és ellátása tartozik.