A horvát rendőrök bántalmazták a menekülteket – állítják a jogvédők

Fotó: MTI/AP / Manu Brabo

-

Vizsgálatot követel a HRW.


Horvátországból erőszakkal Szerbiába küldik vissza a migránsokat anélkül, hogy mérlegelnék menedékkérelmüket – állítja a Human Rights Watch (HRW). Az emberi jog szervezet 10 afganisztánival készített interjút – köztük két kíséret nélküli kiskorúval –, akik elmondták, hogyan toloncolták őket vissza Szerbiába még tavaly októberben. A szerb–horvát határt illegálisan lépték át, a horvát hatóságok pedig nem biztosítottak számukra menedéket.

Szinte mindegyikük – tízből kilenc – azt állította, hogy a rendőrök bántalmazták, elvették személyes tárgyaikat és a pénzüket. Lydia Gall, a HRW Balkán- és Kelet-Európa-kutatója szerint a migránsokkal szembeni „sokkoló és kegyetlen horvát fellépés nem méltó egy európai uniós országhoz”. Zágrábnak biztosítania kell a migránsok védelmét, és nem erőszakkal visszaküldeni őket Szerbiába – mondta Gall. A HRW szerint a horvát hatóságoknak büntetőjogi eljárást kell indítaniuk az erőszakoskodó rendőrök ellen. A szervezet már egy december 20-ai levélben értesítette a horvát belügyminisztériumot a történtekről, de máig nem kaptak választ.

Gall szerint az Európai Bizottságnak nyomást kellene gyakorolnia Zágrábra, hogy az uniós jogszabályokkal összhangban teljesítse kötelezettségeit, és tisztességes eljárást biztosítson a menekülteknek.