A horvát miniszterelnök komolytalannak nevezte Juncker javaslatát

Fotó: AFP / THIERRY CHARLIER

-

Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének javaslata, amelyet a vasárnapi migrációs csúcstalálkozón kíván előterjeszteni, komolytalan és nem reális - mondta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szombaton a Nova TV-nek adott interjújában.


A kormányfő arra reagált, hogy a javaslatban egyebek között az is szerepel: a migránsok útvonalán fekvő országok vállalnák, hogy növelik a menekültek ideiglenes befogadására szolgáló kapacitásukat, továbbá, hogy a térség országai a jövőben nem engedik át a menekülteket határaikon az érintett szomszédos államok előzetes beleegyezése nélkül.


Milanovic kijelentette: vasárnap Brüsszelben Horvátországra nézve nem fog semmilyen kötelezettséget vállalni, valamint megismételte, hogy országa nem lesznek gyűjtőközpont. Szerinte a problémát ott kell kezelni, ahol az ered, vagyis Görögországban. Horvátország pedig kész segíteni, és hajókat küldeni a görög partokhoz.

A kormányfő jelezte: Zágráb továbbra is azt teszi, amit eddig tett. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: nem fogja ölbe tett kézzel nézni, hogy a szomszédos országok lezárják határaikat.


Nem vagyunk naivak

– nyomatékosította.

Milanovic arról is beszélt, hogy „kicsit már zavarja Szlovénia állandó panaszkodása”, amely szerinte nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy Ausztria nem fogadja a menekülteket. A kormányfő emlékeztetett, hogy volt, amikor a magyar határra naponta 10 ezer embert is elszállítottak, a magyar hatóságok pedig azonnal továbbszállították őket az osztrák határra. Azóta pedig nem változott az osztrák politika.


Ha tűz van, nem nézed a jelzőtáblákat, minimálisan nézel körül, és áthajtasz a piroson

– fogalmazott a horvát kormányfő.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt szeretné elérni a vasárnapi migrációs csúcstalálkozón, hogy a résztvevői rövid távú intézkedéseket dolgozzanak ki a nyugat-balkáni migrációs válság ügyének kezelésére, amelyeket azonnal el is lehet fogadni. Az Európai Bizottság elnöke szerdán terjesztette elő javaslatát a rendkívüli csúcstalálkozóra, amelyre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Magyarország, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia vezetői – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök – kaptak meghívást.