A horvát miniszterelnök keményen elítélte a magyar menekültpolitikát

-

Budapest hivatalos politikája emberileg és európai szemmel nézve is elfogadhatatlan - jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kedden a menekültválsággal kapcsolatban.


„Nem szeretek Magyarországról beszélni, mert annak mindig van etnikai áthallása" - hangsúlyozta. „A magyarok ugyanolyan emberek mint mi, ők is egy nemzet, de ami Budapest hivatalos politikáját illeti, számomra emberileg és európai szemmel nézve is elfogadhatatlan" - szögezte le.


A kormányfő úgy véli, hogy Magyarország nem tudja lezárni határait, ha csak falat nem épít, olyan „szégyenletes" falat, mint amilyet (a magyar-szerb határon) Vajdaság felé is épített. Szavai szerint azt már lezárt határnak nevezik, mint amilyen Ciszjordánia és Izrael között létezik, amely nem fogja megállítani az embereket. „Mit fognak tenni, lőni fognak rájuk?" - fogalmazott a horvát kormányfő.

Zoran Milanovic azért látogatott el az opatovaci sátortáborba, hogy személyesen gratuláljon az ott szolgálatot teljesítő rendfenntartóknak a rendőrség napja alkalmából. A hivatalos sajtótájékoztató után körüljárta a tábort, majd néhány újságírói kérdésre is válaszolt.