A horvát külügyminiszter is indul az ENSZ-főtitkári tisztségért

Fotó: AFP / STR

-

A horvát külügyminiszter, Vesna Pusic az Independent on Sunday brit lapnak adott interjúban jelentette be szándékát, hogy versenybe kíván szállni az ENSZ-főtitkári tisztségért. A jelenlegi főtitkár, a dél-koreai Ban Ki Mun megbízatása jövő év decemberében lejár.


A lap szerint a 62 éves horvát politikusnak „elvben tisztes esélye van” arra, hogy megválasztják az ENSZ főtitkárává. A „regionális körforgás nem hivatalos gyakorlata” ugyanis arra vall, hogy ezúttal Kelet-Európából kellene főtitkárt választani, mindemellett erősödik a támogatottsága annak is, hogy most első ízben női vezető kerüljön az ENSZ élére.


Vesna Pusic az interjúban kijelentette: véleménye szerint a jelölteknek – szintén most először – nyilvános vitán kellene részt venniük. „Az emberekben van egy olyan érzés, hogy nem is ismerik az ENSZ-t, (szerintük) az valami nagyon elvont (intézmény) valahol New Yorkban, és válságok idején egyszer csak kék sisakosok hajtanak keresztül az országukon” – fogalmazott a horvát külügyminiszter. Hozzátette: a főtitkárjelöltek nyilvános vitája elfogadhatóbbá és ismertebbé tehetné a világszervezetet a nagyközönség számára.

Vesna Pusic szerint a Horvátország által megtett út a nacionalista önkényuralmi rendszertől az EU-tagságig, valamint a Szlovéniával folytatott határviták békés lezárása modellként szolgálhat a válságrendezésre. „Mindezt a tapasztalatot hasznosíthatjuk Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában a veszélyes, érzelmi jelképiségekre épülő politikai folyamatokkal szemben” – mondta a brit lapnak a horvát politikus.

Az Independent on Sunday szerint, ha az ENSZ mégsem Kelet-Európából választ új főtitkárt, akkor Helen Clark volt új-zélandi miniszterelnöknek, az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) jelenlegi vezetőjének van esélye a 2016 decemberében megüresedő posztra.