Kerítés lesz a horvát határon, Orbán belenyugodott a kvótarendszerbe

Fotó: MTI / Varga György

-

Orbán Viktor egy több újságnak adott interjújában, többek között arról beszélt, hogy a horvát határra is kerítést épít a kormány, valamint azt is elmondta, hogy ha az Európai Bizottság megszavazza, nem tud mit tenni a kvótarendszer ellen.


Orbán Viktor három nemzetközi lapnak, a Pressének a Timesnak, a Figaronak és a Weltnek adott közös interjút. Az első kérdés az volt, hogy a miniszterelnök elégedett-e azzal, hogy Szerbián keresztül nem érkeznek menekültek Magyarországra, amire Orbán azt mondta, hogy az elégedettség szót elkerüli a magyar politika, hiszen miért mondanák ezt arra a helyzetre, amikor „megszámlálhatatlan migráns jön, akit meg kell állítanunk? A Satisfaction a Rolling Stonesnak való, mondta.Kerítés lesz a horvát határon is

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy az embercsempészek nyilvánvalóan másik útvonalat fognak keresni, ezért kell a román határra is kerítést építeni, és „ a horvát határ egyes pontjain is kerítést építünk”. Már beszélt is erről Pintér Sándorral, és a tervek is elő vannak már ehhez készítve. Hozzátette, nem a kerítés az igazán fontos, hanem a most hatályba lépő új törvények, amelyek „durva szankciókat” léptetett életbe az illegális bevándorlókkal szemben.


Genfi egyezmény, kvóta

A miniszterelnök szerint nem az új szabályozások miatt lehet gyorsított eljárásban elutasítani a menekültkérelmeket, hanem a genfi egyezmény miatt, ami kimondja, hogy a menekülteknek nincs lehetősége arra, hogy kiválasszák, melyik országban akarnak élni.


Az egyik újságíró erre úgy reagált, hogy a genfi egyezmény azt is kimondja, hogy illegális migránsokat nem lehet fogva tartani, ezért a magyar törvény jogellenes. Erre Orbán annyit mondott, hogy a menekülteknek megvan a joga a védelemre, amit a szomszédos országban kapnak meg, majd később mehetnek csak tovább. Ugyanígy volt ez 1956-ban, amikor a magyarok Ausztriába mentek előbb – tette hozzá a miniszterelnök.

A kvóta elutasításának okáról nem igazán beszélt, csak annyit, hogy 2012 után 1500 egyiptomi kopt keresztény családot fogadtunk be. Szerinte ráadásul előbb a káoszt kell megszüntetni, és utána beszélhetünk a kvótákról.


Ha a kvótákról beszélünk az olyan, mint egy meghívás.

A mostani helyzet szerinte a migránsoknak sem jó, mert akár 15 százalékuk is meghal útközben. Az is világos Orbán Viktor szerint, hogy egy pakisztáni nem a kétségbeesés miatt indul el, hanem egy jobb élet reményében, ez teljesen egyértelmű – mondta.


Párhuzamos társadalom

A miniszterelnök szerint a nyugati államoknak idáig nem sikerült soha integrálniuk a muszlimokat a társadalomba, párhuzamos társadalmak alakultak ki, és „Magyarország nem akar párhuzamos társadalmat”. Azt is elmondta Orbán Viktor, hogy a keresztények egyre kevesebben vannak a kontinensen, ha a muszlimok itt maradnak, akkor lassan ők lesznek itt többségben. És nem a muszlim vallásról beszél, hanem a kultúráról, az értékekről, az életmódról, a szexuális szokásokról, a szólásszabadságról, és a férfi nő közötti egyenlőségről.


Szerinte Németországban sem sikerült integrálni a muszlimokat, Anglia pedig azért más, mert az egy birodalom volt. Szerinte az európai társadalmak sok mindenben gyengébbek mint a muszlimok: jobban tisztelik az életet, a családot, a gyerekeket, és a kulturális egységet.

Orbán Viktor úgy nyilatkozott, a muszlimok csak jobb életet akarnak, de a kultúrájukat és a hozzáállásukat nem akarják megváltoztatni. Idézi Angela Merkel német kancellár egy mondatát is, miszerint „a multikulturalizmus halott”.


Faymann

Az osztrák kancellárral, Werner Faymannal szerinte jó a kapcsolata, gyakran beszélnek is, szerinte Faymann nem neki szánja a kritizáló mondatokat, az csak egy politikai játszma része. Tudja, hogy a baloldal mindig támadja a magyar kormányt valamivel, egyszer a románok, egyszer a svédek, egyszer pedig az osztrákok mondanak valamit.


A kvótarendszert lehet, kénytelenek leszünk elfogadni

Orbán elmondta, hogy az alapkérdésekről az Európai Tanács egyhangúlag dönt, de ennek ellenére az Európai Bizottság bármikor bevezethet egy kötelező érvényű kvótarendszert. Egy ilyet szerinte megtámadhatna a bíróságon, de szinte biztosan veszítene. Így egy ilyen döntést Magyarország kénytelen lenne elfogadni.Új szabályok kellenek

A miniszterelnök támogatja Merkel és Faymann keddi bejelentését, miszerint rendkívüli EU-s csúcsot kell tartani. A dublini rendelet ráadásul megbukott szerinte, mert a jelenlegi rendszerben már nem működik.


A világ megváltozott. Ezért új szabályokra van szükség.

– mondta. Javaslata szerint az új szabályozásba be kéne vonni az EU-hoz csatlakozni kívánó országokat, mint Szerbia és Macedónia, hogy a felelősséget és a terhet jobban el tudják osztani.


Orbán Viktor szerint noha most úgy tűnik, Magyarország megakadályozta, hogy az országon keresztül haladjanak a migránsok, még sok millióan kelnek útra. Ezt a Frontex előrejelzéseiből tudja, amiket „valószínűleg senki sem olvas el”.

Arról is beszélt, hogy Európa tehet arról, hogy ennyien indulnak útnak. Például az iraki hadműveletek miatt, valamint azért is mert Szíriában az ellenzéket támogatta a Nyugat, ami igazából „nem is létezik”.

Másrészt azért is jönnek annyian, mert a Nyugat azt mondta nekik: „Kérlek, gyertek!” Azt a benyomást keltettük szerinte, hogy Európa bármennyi embert képes befogadni.


Erős vezetők is kellenének

Minderről Európa vezetése tehet, ugyanúgy, ahogy a gazdasági válságról. A vezetés pedig intézmények kezében van, és nem személyekében.


Az európai kultúra szerint az erős vezető veszélyes, a gyenge a jó vezető. Ha minden jól működik az intézményes vezetés jó, de krízishelyzetekben egy vezetőre van szükségünk, hogy letérhessünk a megszokott kerékvágásról. Ha valaki ezt teszi, akkor másnap a média veszélyes nacionalistának bélyegzi.

Utolsó kérdésként megkérdezték Orbántól , hogy itt magára gondolt, mire úgy válaszolt: „ Nem. Nem én vagyok az egyetlen áldozat. Európának jó vezetői vannak, de a legtöbben nem használják ki a vezetési képességüket”.