Orbán megígérte, hogy a horvát határon nem lesznek katonák

Fotó: AFP / CSABA SEGESVARI

-

Ezt a horvát miniszterelnök mondta el Brüsszelben az EU-csúcs után. Be is szólt: „Horvátországnak van terve a menekültválság kezelésére, Magyarország pedig nem lényeges, ezért azt csinál, amit akar.” A tervről viszont nem beszélt.


A miniszterelnök szerint a horvátokat nem fenyegeti semmi. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök Szijjártó Péter külügyminiszter szavaira reagált, aki szerint ha az EU nem hoz létre közös határvédelmi egységet a görög schengeni határ biztosítására, akkor Magyarország kész lezárni saját határát Horvátországgal.


Zoran Milanovic szerint „Magyarország politikája nem talált megértésre az Európai Unióban”.

A horvát miniszterelnök beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is az EU-csúcs előtt. Milanovic elmondta: arra jutottak, hogy Magyarország nem küld katonákat a horvát–magyar határra, csak a szerb–magyarra.

„A kérdés az, minek oda katonaság, ha ott a fal” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, mit tesz Horvátország, ha nem irányíthatja többé a magyar határra a migránsokat, Milanovic megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy mindenki nyugodt lehet, de a tervekről és a különböző lehetőségekről nem beszélt.

Orbán Viktor miniszterelnök péntekre hívta össze Budapesten a nemzetbiztonsági kabinetet, ahol megvitatják a helyzetet, és döntenek a horvát határzár ügyében.