A horkolás kellemetlen, de ez a betegség meg is ölhet

Fotó: BSIP / CHASSENET

-

Egy rendeletmódosítás miatt a jogosítványhoz szükséges alkalmassági vizsgálatokon már szűrni kell az egyik legsúlyosabb alvászavart, az obstruktív alvási apnoét is. A horkolás legveszélyesebb fajtája miatt sokan, főleg férfiak nagyon rosszul alszanak, szinte megfulladnak éjszakánként, ami nem csak a közlekedés miatt veszélyes.


Bár már tavaly áprilistól az alvászavart is vizsgálniuk kellene a háziorvosoknak a jogosítvány megújításához, sokaknak csak év elején tűnt fel, hogy eggyel több feltételnek kell megfelelni: az egészségügyi alkalmassági vizsgálat keretében a háziorvosoknak az úgynevezett obstruktív alvási apnoe szindrómát is szűrniük kell , illetve alvásvizsgálatra küldeni azokat, akikről úgy tűnik, ebben a betegségben szenvednek.

A betegség lényege, hogy a légzés alvás közben, óránként több alkalommal is kimarad. A beteg környezete ezt hangos, szaggatott horkantások formájában érzékeli, magára a betegre nézve azonban sokkal veszélyesebb, hiszen folyamatosan megszakad a mély alvás, az illető nem tudja kialudni magát. Óránként 15-30 obstruktív apnoés epizód (légzéskimaradás) mellett már egy kifejezett figyelemaktivitást igénylő tevékenység közben is kialakul az aluszékonyság, óránként 30 epizód felett már akár munkavégzés közben is elaludhat a beteg.


Van gyógymód.


Nem minden horkoló beteg

Pausz Ferenc közlekedési szakértő, a rendőrség közlekedési osztályának korábbi vezetője szerint a fáradtság és elalvás okozta regisztrált balesetek száma évi 100 és 200 közé tehető. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy kiemelkedően magas a látencia. „Elég megnézni az autópályák korlátait vagy a beton elválasztóelemeket. Tele vannak sérülésekkel. Sokan ébrednek arra, hogy épp nekicsúsznak a korlátnak, de ha az autóval tovább tudnak menni, és más kocsit nem törtek össze, akkor továbbhajtanak” – mondja a szakértő.

Az egészségügyi alkalmasságról szóló rendeletbe ugyanakkor nem a baleseti statisztikák miatt került be az obstruktív alvási apnoe szindróma mint kötelezően szűrendő betegség, hanem uniós jogharmonizációs kötelezettség miatt – közölte megkeresésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága. Korlátozó kritériumként pedig az alvási apnoé olyan súlyos fokát jelölik meg, amely már olyan tünetekkel jár, amelyek fokozzák a balesetveszélyt.

Nem kell tehát attól tartani – ellentétben az interneten terjedő félinformációkkal –, hogy a horkolókat tömegével fogják a háziorvosok speciális szakvizsgálatra küldeni. A betegség viszont súlyos esetben már olyan tüneteket, elváltozásokat okoz, ami miatt mindenképpen orvosi kezelésre szorul a beteg. A tárca szerint a betegség kivizsgálása és kezelése nem is elsősorban a jogosítvány megszerzéséhez, sokkal inkább a fenyegető szövődmények – például magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi infarktus – elkerülése miatt szükséges.


Az elhízás a legnagyobb kockázat

Egy vidéki háziorvos azt mondta a VS.hu-nak, praxisában eddig két embert kellett további vizsgálatra küldeni obstruktív alvási apnoe miatt. Maga a diagnózis nem túl bonyolult, nem is a vezetői alkalmassági vizsgálaton derül ki: maguk a betegek számolnak be róla, hogy pánikszerűen ébrednek fel éjszakánként, hiszen úgy érzik, megfulladnak. A legtöbb beteg túlsúlyos, középkorú férfi – nőknél sokkal ritkább ez a betegség –, és az orvos szerint minden más kezelésnél többet használna nekik, ha lefogynának. A legtöbb betegnek ugyanakkor más betegségei is vannak, amelyek önmagukban is megkérdőjelezhetik, hogy az illető vezethet-e.

A Honvédkórház, Alvásdiagnosztikai és Terápiás Központjában és a SomnoCenter Alvásegészségügyi Központban rendelő Terray Horváth Attila neurológus szerint az év első napjaiban érzékelhető némi növekedés az alvásvizsgálatok iránt érdeklődők számában, de „egyelőre több az egyéni érdeklődő, és kevesebb az olyan, akit a háziorvosa irányított hozzánk”. A neurológus szerint nagyon fontos, hogy az alvászavart komolyan vegyék a háziorvosok és a betegek is. Épp ezért brüsszeli ajánlás alapján összeállítottak egy kérdőívet, amelyet kitöltve a területet kevésbé ismerő orvosok is könnyebben kiszűrhetik az alvászavarban szenvedőket.

„Az alvási apnoéban szenvedő ember beteg” – figyelmeztet Terray Horváth Attila, aki szerint nemcsak a közlekedésben jelenthet problémát az apnoé, de a többi közt a szívinfarktusok egy része is megelőzhető az alvásproblémák kivizsgálásával és kezelésével. Nem kell minden horkolót beküldeni egy alvásklinikára, de ha valaki tudja magáról, hogy éjjelente előfordul, hogy hosszabban nem vesz levegőt, vagy napi 6-8 óra alvás után is kialvatlan, fáradtan ébred, akkor tanácsos kivizsgáltatnia magát.